Razbijena jedna od najvećih skupina specijalizirana za piratiziranje filmskih hitova

Zajedničkom akcijom SAD-a i Europola uhićenja i zaplijene opreme obavljeni su u 18 zemalja, čime je razbijena velika skupina Sparks Group koja je masovno piratizirala filmove

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. kolovoza 2020. u 14:50

Piratska skupina Sparks Group, koja je godinama pribavljala Blu Ray i DVD izdanja još neobjavljenih filmova i distribuirala ih putem Interneta, razbijena je ovoga tjedna. Rezultat je to istrage koja je trajala od rujna 2016. godine, a koja je pokazala da je ova piratska skupina ilegalno raspačavala filmove i TV serije svih američkih izdavača, te da je posljednjih godina na taj način distribuirala gotovo svaki film velikih američkih filmskih studija.

Istragu i akciju zajednički su proveli američko Ministarstvo pravosuđa, Europol i Eurojust. Ovoga su tjedna obavljena koordinirana uhićenja članova ove piratske skupine u 18 zemalja svijeta, od SAD-a, preko Europe pa do Azije. Osim uhićenja glavnih članova skupine, s Interneta je isključeno i zaplijenjeno 60 servera smještenih diljem svijeta na kojima su se nalazili ilegalno stečeni i distribuirani sadržaji zaštićeni autorskim pravima.

Europol navodi da je kršenjem tih autorskih prava Sparks grupa oštetila, primarno američke, izdavače za desetke milijuna dolara. Do DVD i Blu Ray izdanja filmova su navodno najčešće dolazili predstavljajući se kao legalni distributeri, uz obećanje da sadržaje neće prodavati prije određenog datuma izdavanja. Umjesto legalne preprodaje, digitalne su kopije prvo oslobađali zaštite a potom plasirali putem torrenta i ilegalnih streaming servisa.