Više od 100 europskih organizacija i TV kuća traži bolju zaštitu od IPTV piratstva

Vlasnici prava na prijenose raznih televizijskih sadržaja uputili su otvoreni poziv Europskoj komisiji, u kojem traže donošenje pravnih instrumenata za borbu protiv piratskih prijenosa uživo

Sandro Vrbanus petak, 7. listopada 2022. u 19:10

Da je IPTV piratstvo rastući problem, i da pružatelja takvih usluga ima sve više, jasno je već godinama. Njihov porast posljedica je, među ostalim, sve šire ponude streaming kanala i sadržaja koje treba platiti, pa se korisnici okreću "sve u jedan" ilegalnim streaming servisima koje također plaćaju, ali značajno manje od legalnih. Policije i organizacije za zaštitu autorskih prava bore se protiv ove pojave, a sada se javila i široka koalicija europskih pružatelja usluga i vlasnika prava prijenosa, koja traži odlučne poteze europskih vlasti.

Trenutačno gašenje prijenosa

U otvorenom pozivu Europskoj komisiji 108 je europskih organizacija skrenulo pozornost na potrebu donošenja pravnih instrumenata za borbu protiv ilegalnih prijenosa uživo putem piratskih IPTV servisa i ostalih kanala. "Piratstvo je do sada, i to nastavlja činiti, isušivalo europske kulturne ekosustave, sportske i druge sektore koji žive od prijenosa uživo, a radnicima u tim sektorima uskraćuju se milijarde u godišnjim prihodima", stoji u pismu udruge komercijalnih TV i usluga videa na zahtjev, ACT.

Od Komisije traže snažan zakonski okvir, prema kojem bi se o ilegalnim TV prijenosima moglo na vrijeme izvještavati, pa ih potom odmah uklanjati i blokirati dok su aktivni, tj. i prije nego piratizirani prijenos uživo završi. Na taj bi se način spriječilo krštenje njihovih prava, a kriminalne mreže koje na taj način zarađuju bile bi onemogućene. ACT spominje i da se ilegalnim streamingom kriminalne organizacije služe za pranje novca stečenog drugim ilegalnim aktivnostima.

Potpisnici inicijative
Potpisnici inicijative

"Dužnost je Europe zaštititi i promovirati svoju kreativnu industriju kulture, kao i zaštititi korisnike od rizika korištenja piratskih usluga. Samo regulativa na razini Europe može dati odgovarajuće odgovore", zaključuje se u pismu Europskoj komisiji. Među više od stotinu organizacija iz cijele Europe i ostatka svijeta, ovu inicijativu podržala je i Nova TV iz Hrvatske te njihova matična kuća United Media. Uz njih, tu su i nogometne lige, razne sportske federacije, UEFA, FIFA, televizijske i medijske kuće, kao i streaming servisi, čija prava pirati redovito krše.