Za prodaju uređaja za piratski streaming u Maleziji i do 20 godina zatvora

Malezija je nadopunila svoje zakone i tako postala jedna od zemalja svijeta koje najoštrije kažnjavaju zaradu na piratskim sadržajima

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. prosinca 2021. u 20:06

Malezijski je parlament usvojio amandmane tamošnjeg zakona o autorskim pravima, koji sada detaljnije i preciznije definiraju ilegalni streaming, distribuciju i preuzimanje piratskog sadržaja te prodaju uređaja koji su namijenjeni za ilegalno gledanje programa bez plaćanja autorskih prava.

Prema novim odredbama, državljani Malezije koji prodaju, primjerice, IPTV boxove (Kodi i slične) unaprijed prilagođene za gledanje piratiziranih TV programa ili filmova, bit će drastično kažnjeni. Prijeti im, naime, i do 20 godina zatvora.

Streaming na udaru

U istu kategoriju spadaju i kaznena djela preprodaje aplikacija za ilegalni streaming, ilegalnog uploadanja sadržaja te njegova distribucija. U zakonima su ova djela bila definirana i prije, no sada je – primarno zbog prilagodbe situaciji na piratskoj sceni – eksplicitno navedeno kako je zabranjen piratski streaming putem hardverskih uređaja i softverskih rješenja, u slučaju da se njima krše autorska prava.

Najstrože će se kazniti prekršitelji koji proizvode tehnologiju za ilegalni streaming, daju je u najam ili prodaju, uvoze iz inozemstva ili je pak posjeduju u poslovne svrhe. Za njih su predviđene novčane kazne od 2.300 pa do gotovo 50.000 dolara, uz mogućnost izricanja spomenute dugogodišnje zatvorske kazne za najozbiljnije slučajeve piratstva.