HP predstavio brze industrijske 3D pisače u boji

Prvi na svijetu 3D pisači industrijske kvalitete koji omogućavaju iznimno brz ispis predmeta u boji stižu iz HP Inc-a

Sandro Vrbanus utorak, 6. veljače 2018. u 10:25

HP Inc. je objavio neke detalje o svojoj novoj liniji 3D pisača Jet Fusion 300 / 500. Ovi pisači namijenjeni su za korištenje u profesionalnim okruženjima kod malih i srednjih tvrtki, sveučilišta ili drugih institucija, omogućavaju ispis industrijske kvalitete i velike brzine, no glavna im je prednost – ispis trodimenzionalnih predmeta u boji.

Nova bi serija 3D pisača trebala "ubrzati demokratizaciju 3D ispisa", kažu iz HP-a. Ovi pisači mogu kontrolirati boju ispisa na razini "voxela" (trodimenzionalnih piksela) koji mogu biti ispisani u bilo kojoj nijansi od crne do bijele, ili pak u nekoj od boja. Trebali bi biti iznimno korisni dizajnerima, timovima koji razvijaju nove proizvode, inženjerima, ali i u medicinske svrhe. HP obećava i niske troškove po jedinici ispisa.

Primjer ispisa
Primjer ispisa

Kako bi mogli izraditi ovakve pisače u kompaniji su morali osmisliti brojne inovacije na području ispisa, boje i učvršćivanja materijala, a sve kako bi u konačnici njihovi strojevi bili u stanju proizvoditi obojane predmete izravno iz softvera za 3D modeliranje. U konačnici su uspjeli izraditi pisače koji mogu ispisivati "voxele" promjera tek 25 mikrona (četvrtinu debljine ljudske vlasi), i to njih čak 340 milijuna u sekundi – što omogućava spomenuti brzi ispis visoke rezolucije.

Inovativnost i napredne mogućnosti novih HP-ovih 3D pisača, pogađate, nisu jeftini. Pisač iz serije Jet Fusion 300 / 500 može koštati, ovisno o mogućnostima i konfiguraciji, od 50 tisuća američkih dolara pa na više. Narudžbe su već otvorene, a isporuke kreću u drugoj polovici godine.