Clearview AI više neće prodavati tehnologiju za prepoznavanje lica privatnim tvrtkama

Kontroverzna tvrtka s bazom podataka većom od 10 milijardi slika potpisala je nagodbu kojom ukida pristup svojoj tehnologiji tvrtkama i privatnicima u SAD-u

Mladen Smrekar četvrtak, 12. svibnja 2022. u 09:15

Ovo je povijesna odluka suda u Chicagu: Clearview AI, tvrtka koja razvija i prodaje tehnologije za prepoznavanje lica - čija je velika baza podataka nedavno korištena za identifikaciju ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, kao i izgrednika koji su upali u zgradu američkog Kapitola 2021. - više neće prodavati svoju tehnologiju privatnim tvrtkama u SAD-u.

Baza podataka s milijardama slika

Tvrtka se prvi put našla u središtu pažnje 2020. kad je provaljena njena baza podataka s milijardama slika lica. To je potaknulo zagovornike privatnosti da osude poslovni model Clearview AI. On se temelji na skupljanju javno dostupnih slika s društvenih medija kako bi se obučio njegov softver za prepoznavanje lica. Isti softver kasnije je prodavan raznim agencijama koje su pomoću njega identificirale ljude.

Clearview AI prikuplja javno dostupne slike s društvenih medija kako bi obučio softver za prepoznavanje lica
Clearview AI prikuplja javno dostupne slike s društvenih medija kako bi obučio softver za prepoznavanje lica

Nagodbom, koju tek mora odobriti okružni sudac u Chicagu, okončana je dosad najznačajnija sudska tužba protiv Clearview AI. Tužbu su prije dvije godine pokrenuli American Civil Liberties Union i druge skupine zbog navodnih kršenja Zakona o privatnosti podataka Biometric Information Privacy (BIPA) iz 2008. godine koji tvrtkama zabranjuje da bez pristanka dijele fotografije lica, otiske prstiju i druge biometrijske podatke.

Stop privatnicima, ne i organima vlasti

Clearview AI prestat će prodavati pristup svojoj bazi podataka privatnim poduzećima i pojedincima diljem SAD-a. Uz to, tvrtka sljedećih pet godina neće prodavati svoju tehnologiju za prepoznavanje lica nijednom entitetu u državi Illinois, uključujući tamošnju policiju. 

Međutim, tvrtka sa sjedištem u New Yorku nastavit će nuditi svoje usluge saveznim agencijama: imigracijskoj i carinskoj službi te drugim agencijama za provođenje zakona izvan Illinoisa.

ACLU je tužio Clearview u ime raznih društvenih skupina: imigranata, seksualnih djelatnica i žrtava obiteljskog nasilja. Clearview se na sudu pozivao na slobodu govora, zaštićenu Prvim amandmanom.

Cleariew AI surađuje s više od 3000 agencija i na putu je da u godinu dana u bazu podataka ubaci više od 100 milijardi skenova
Cleariew AI surađuje s više od 3000 agencija i na putu je da u godinu dana u bazu podataka ubaci više od 100 milijardi skenova

Osnivač tvrtke Hoan Ton-That tvrdi da je alat neprocjenjiv u borbi protiv kriminala i da se prodaje samo agencijama za provođenje zakona. Cleariew AI tvrdi da surađuje s više od 3000 takvih agencija i na dobrom je putu da u godinu dana u svoju bazu podataka ubaci više od 100 milijardi skenova.

Primjer drugima

Tužba u Illinoisu povijesna je pobjeda zagovornika privatnosti podataka, koji se nadaju sličnim rezultatima slučajeva koji se vode u Kaliforniji, New Yorku, Vermontu i Virginiji. Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Kanadu, također su pokrenule svoje istrage o korištenju privatnih podataka tvrtke, a kontroverzne tehnologije umjetne inteligencije želi zabraniti i Europski parlament, o čemu je pisao i Bug.

"Clearview više ne može tretirati jedinstvene biometrijske identifikatore ljudi kao neograničeni izvor zarade, a druge bi države trebale slijediti primjer Illinoisa u donošenju jakih zakona o privatnosti kad je riječ o biometriji", kažu zadovoljni tužitelji. Naime, trenutno ne postoje savezni zakoni koji ograničavaju razvoj i primjenu tehnologija prepoznavanja lica u SAD-u.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi