Europski parlament želi zabraniti kontroverzne tehnologije umjetne inteligencije

U borbi protiv diskriminacije i u cilju osiguravanja prava na privatnost, zastupnici Europskog parlamenta izglasali su rezoluciju koja traži strogi nadzor nad umjetnom inteligencijom koju koristi policija

Sandro Vrbanus subota, 9. listopada 2021. u 17:10

Automatizirani sustavi umjetne inteligencije koji rade na prepoznavanju lica ne bi trebali biti korišteni za nadzor granica i javnih površina, a privatne baze podataka o licima građana trebale bi biti zabranjene – sukus je to rezolucije Europskog parlamenta koja je većinom glasova prihvaćena ovoga tjedna.

Reguliranje AI sustava

Eurozastupnici su ukazali na rizike od pristranosti algoritama umjetne inteligencije i naglasili kako je nužno da oni budu pod strogim ljudskim nadzorom kako bi se spriječila diskriminacija ljudi. Primarno se to odnosi na upotrebe AI sustava u policijske svrhe, za nadzor javnih površina ili državnih granica.

AI često diskriminira manjine
AI često diskriminira manjine

"Ljudski operateri morali bi uvijek donositi konačne odluke, a osobe koje sustavi umjetne inteligencije nadziru moraju imati pristup pravnom lijeku", stoji u rezoluciji Europskog parlamenta. Posebno je zabrinjavajuće što sustavi prepoznavanja lica temeljeni na umjetnoj inteligenciji već sada krivo identificiraju pripadnike etničkih manjinskih skupina, LGBTI osobe, starije i žene. Kako bi se njihova temeljna ljudska prava poštivala, nužno je da takvi algoritmi budu transparentni i dovoljno dokumentirani. Ako je moguće, vlasti b trebale koristiti open source rješenja gdje god je moguće.

"Nije upitno mogu li sustavi umjetne inteligencije dovesti do rasno pristranih i diskriminirajućih ishoda. Znamo da je to slučaj", rekao je izvjestitelj Petar Vitanov.

Zabrana kontroverzne tehnologije

Europarlamentarci su ovom rezolucijom pozvali i na zaštitu privatnosti i dostojanstva stanovništva, pa su zatražili i trajnu zabranu automatiziranih sustava za prepoznavanje lica u javnim prostorima koje koriste policije. Ljude bi trebalo pratiti samo onda kada su osumnjičeni za zločin, a ne masovno. K tome, trebalo bi zabraniti i privatne baze podataka s ljudskim licima, poput kontroverznog sustava Clearview AI, koji se već uvelike koristi.

Zabrana bi trebala uključiti i policijske akcije temeljene na podacima o ponašanju osoba, koje bi imale za cilj spriječiti neko buduće kazneno djelo (predictive policing, što je nekada bilo tema znanstvene fantastike, a danas nije daleko od stvarnosti). Kad smo već kod sci-fi tehnologija, Europski parlament "o istom trošku" poziva i da se zabrani bilo kakva implementacija ocjenjivanja građana na temelju njihovog ponašanja, koja bi imala za cilj rangirati ih i dodjeljivati im statuse i ocjene, temeljene na dobrom vladanju ili osobnosti (o čemu se već govori u Kini).

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Integrirano pojačalo s modernim značajkama

JBL SA750

Retro stil, DAC visoke razlučivosti s ugrađenim UPnP strujanjem, Apple Airplay2 i Google Chromecastom, Dirac Live, 20Hz – 20kHz , 120 dB, 120W u 8Ω, 220W u 4Ω.

21.999 kn 2.919,77 € Kupi

2.1-kanalni soundbar s bežičnim subwooferom

SHARP HT-SBW160

Bluetooth®, DRC za pametan zvuk, digitalni optički ulaz, 360 W, Equalizer, HDMI ARC/CEC, daljinski upravljač.

1.599 kn 212,22 € Kupi