iFi Audio GO bar - Najbolji među najmanjima

Svojoj bogatoj ponudi DAC-ova s pojačalom za slušalice, iFi je pridodao GO bar, novog kralja u svijetu ultrakompaktnih, prenosivih uređaja tog tipa

Davor Šuštić srijeda, 31. kolovoza 2022. u 00:00
specifikacije
DAC Cirrus Logic (PCM 32-bit/384 kHz, DSD64/128/256, MQA)
Pojačalo 300 mW pri 32 Ω nebalansirano, 475 mW pri 32 Ω balansirano
Ulazi USB-C
Izlazi 3,5-mm nebalansirani i 4,4-mm balansirani za slušalice
Dimenzije i masa 65 x 22 x 13,2 mm, 28,5 g
Jamstvo 2 godine

Londonski iFi Audio u posljednje dvije godine ostavlja dojam da ne može izbaciti proizvod koji nije kvalitetan, a nerijetko i impresivan. Tim riječima može se opisati GO bar, minijaturni digitalno-analogni konverter s pojačalom za slušalice. Radi se o uređaju koji možete spojiti na laptop ili stolno računalo, ali i mobitel, tablet i druge prijenosne gadgete, s ciljem drastičnog poboljšanja njihovih akustičkih performansi. Riječ je o svojevrsnom tvrtkinom odgovoru na AudioQuestov DragonFly Cobalt, dosadašnjeg suverenog vladara svijeta ultrakompaktnih, prijenosnih DAC-ova s pojačalom za slušalice. Cijenom su "tu negdje", ali iFi Audijev GO bar ima osjetno naprednije specifikacije i mnogo više dodatnih mogućnosti, poput namještanja glasnoće zvuka, pojačanja basa i nekih drugih, na koje ćemo se osvrnuti u ovoj recenziji.

GO bar ima dva izlaza za slušalice, 3,5-milimetarski nebalansirani i 4,4-milimetarski balansirani
GO bar ima dva izlaza za slušalice, 3,5-milimetarski nebalansirani i 4,4-milimetarski balansirani

Povezivost je jedan od aspekata u kojima se GO bar pokazuje prilagođeniji modernim vremenima od svojih izravnih konkurenata. Uređaj na svojem gornjem bridu ima USB-C konektor, u koji možemo utaknuti jedan od dva priložena kabela: dvostrani USB-C kabel, ili kabel na čijoj je jednoj strani USB-C, a na drugoj Lightning konektor. Potonji je, naravno, namijenjen Appleovim mobitelima i tabletima te je pohvalno što nas iFi ne tjera da ga kupujemo zasebno. Oba kabela duljine su od oko 13 centimetara.

Energiju za rad GO bar dobiva iz uređaja s kojim je povezan, preko istog USB-C konektora kroz koji putuje digitalni audiosignal.

Metalno kućište GO bara dimenzija je malo debljeg upaljača. Na lijevom boku su kontrole i prekidač iEMatch
Metalno kućište GO bara dimenzija je malo debljeg upaljača. Na lijevom boku su kontrole i prekidač iEMatch

U kutiji se također dobiva USB-C na USB Type-A adapter, koji ćete koristiti kad GO bar želite spojiti u klasični USB port vašeg prijenosnog ili stolnog računala, a tu je i kožna futrola za prenošenje. Nju, priznajemo, nismo imali potrebu koristiti, zbog dva razloga: podosta povećava gabarite inače izuzetno kompaktnog uređaja (jer sadrži pretinac za spomenute kabele), a i sam GO bar u cijelosti je načinjen od metala, stoga se ni bez zaštite ne doima nimalo krhko. Baš suprotno; riječ je o izuzetno robusnom komadu hardvera, posve pripremljenom za svakodnevno povlačenje po džepovima odjeće i ruksaka, koji gabaritima podsjeća na malo deblji upaljač. Futrola će vam biti zgodna ako ćete težiti tome da GO bar nema nijednu ogrebotinu, ili ako ga želite nositi učvršćenog za remen, što futrola omogućuje.

USB-C i Lightning kabeli, potrebni za povezivanje s mobilnim uređajima, dolaze u paketu. Također se dobiva USB Type-A adapter, kako bismo GO bar mogli spojiti s laptopima i stolnim računalima s klasičnim USB portom
USB-C i Lightning kabeli, potrebni za povezivanje s mobilnim uređajima, dolaze u paketu. Također se dobiva USB Type-A adapter, kako bismo GO bar mogli spojiti s laptopima i stolnim računalima s klasičnim USB portom

Balansirano ustrojen

Na donjoj strani GO bara nalaze se klasični 3,5-milimetarski i 4,4-milimetarski balansirani izlazi za slušalice. Poput brojnih drugih iFijevih DAC-ova s pojačalom za slušalice, GO bar u svojoj utrobi ima elektroniku potpuno balansiranog ustroja, stoga spomenuti Pentaconn izlaz nije samo tu "za ukras", već možete imati praktične koristi od upotrebe balansiranih slušalica, poput većeg pojačanja i optimalne čistoće signala. Ni svoj 3,5-milimetarski izlaz iFi ne smatra "običnim", već kod njega koristi tehnologiju S-Balanced, koja, prema specifikacijama, smanjuje razinu šuma te interferencije lijevog i desnog kanala 50%, u odnosu na klasična nebalansirana rješenja.

Kontrole su smještene na lijevi bok GO bara. Tu nalazimo tipku za aktivaciju dvaju različitih tipova analognog procesiranja zvuka, dvije tipke za glasnoću zvuka te prekidač iEMatch, koji se, prema potrebi, može primijeniti na 3,5 ili 4,4-milimetarski izlaz. Radi se o funkciji za eliminaciju pozadinskog šuma u slučaju spajanja izuzetno osjetljivih in-ear monitora, kao i za povećanje upotrebljivog raspona glasnoće za takve slušalice. Za klasične, naglavne slušalice iEMatch u većini slučajeva ne treba koristiti, jer neće napraviti ništa, osim smanjiti dostupnu zalihu snage.

Jedini ulaz, USB-C, nalazi se na gornjem rubu uređaja. Osim za prijenos audiosignala, koristi se i za napajanje uređaja
Jedini ulaz, USB-C, nalazi se na gornjem rubu uređaja. Osim za prijenos audiosignala, koristi se i za napajanje uređaja

Pozadina GO bara prekrivena je sićušnim, vertikalno poredanim LED-icama i tekstualnim objašnjenjima značenja svake od njih. Prvih sedam LED-ica informiraju nas o tipu i razlučivosti ulaznog signala (44-384 kHz PCM, DSD64/128 ili DSD256, MQA), a posljednje dvije o aktivnosti tehnologija za analogno procesiranje zvuka, XBass+ i XSpace. Taj dio GO bara mogao je biti bolje odrađen. Osim što su LED-ice zaista sićušne i pod većim kutom teško prepoznatljive, spomenuti tekst otisnut je sivim fontom, na nekoliko nijansi svjetlijoj podlozi, a to ga čini gotovo nečitljivim, osim kad se GO bar nalazi na izravnom svjetlu.

Impresivan zvuk

Srećom, otežana čitljivost GO bara ne predstavlja značajan problem za njegovo korištenje, zato što, nakon početnog igranja s tehnologijama XBass+ i XSpace te raspoloživim digitalnim filtrima, nećete previše proučavati njegove LED-ice.

Budućim vlasnicima iFijeva uređaja mnogo je važnija informacija da on isporučuje impresivne performanse, osobito kad u obzir uzmemo zaista skromne vanjske gabarite.

Analogna sekcija GO bara posve je balansiranog ustroja
Analogna sekcija GO bara posve je balansiranog ustroja

Srce uređaja je 16-jezgreni XMOS mikrokontroler, a mozak operacije je Cirrus Logicov 32-bitni digitalno-analogni konverter, za čije je karakteristike firmware spomenutog XMOS-ovog čipa u potpunosti optimiziran. Odabrani DAC sposoban je raditi s PCM datotekama u kvaliteti do 32-bit/384 kHz, kao i s DSD64/128/256 te MQA zapisima. GO bar funkcionira kao punokrvni MQA dekoder, što znači da je pripremljen za posve samostalnu reprodukciju kontroverznih, ali nekima bitnih MQA sadržaja.

GO barova zaliha sirove snage jedna je od njegovih najdojmljivijih osobina. Kad se koristi nebalansirani izlaz, isporučuje 300 mW snage pri 32 Ω, odnosno čitavih 475 mW snage u slučaju korištenja balansiranog izlaza. To je više od, primjerice, iFijeva vlastitog GO Blua, pa čak i od odličnog ZEN DAC-a V2, koji je višestruko veći i namijenjen stolnoj upotrebi, doduše istodobno i upola jeftiniji. GO bar s autoritetom je pogonio sve slušalice koje smo u njega spojili, kao što su Sennheiser HD 660 S, Shure SRH840, Philips Fidelio X2 te čak i Oppov model PM-3, opremljen zahtjevnijim planarno-magnetskim zvučničkim jedinicama.

Ako ćete nekim čudom trebati još više glasnoće no što vam GO bar u svojem "tvorničkom" stanju isporučuje, istodobnom pritiskom dviju tipki za glasnoću moći ćete aktivirati takozvani Turbo način rada, gdje se izlazna glasnoća podiže za dodatnih +6 dB.

Priložena futrola može se učvrstiti za remen od hlača
Priložena futrola može se učvrstiti za remen od hlača

S kristalno čistim, glasnim i moćnim zvukom, obiljem dodatnih funkcija i izvrsnom povezivošću s mobilnim uređajima te prijenosnim i stolnim računalima, iFi Audio GO bar nedvojbeno je naš novi omiljeni ultrakompaktni DAC s pojačalom za slušalice. Tražite li upravo takav uređaj, a niste spremni na kvalitativne kompromise, radi se o ponajboljem odabiru na domaćem tržištu, koji će vam nesumnjivo vrijediti traženih 2.590 kuna. Oni kojima se izuzetno mali gabariti te mogućnost povezivanja s mobilnim uređajima ne nalaze na listi prioriteta, mogu proći mnogo jeftinije, a još uvijek dobiti kvalitetan hardver. Primjerice, izvrsni iFi Audio ZEN DAC V2 trenutačno je dostupan za ravno 1.000 kuna manje.


XBass+ i XSpace - Analogno procesiranje

Pomoću najgornje tipke na lijevom boku GO bara aktiviraju se tehnologije XBass+, XSpace, obje ili nijednu. Iz naziva je prilično jasno čemu su namijenjene, a i već smo ih susretali kod nekih drugih iFijevih uređaja, stoga možemo samo ponoviti ono što smo već naučili. XBass+ pojačava duboke frekvencije u analognoj domeni te daje odlične rezultate. Zvuk dobiva dodatnu punoću i udarnost, a pritom ne dolazi ni do kakve tutnjave ili remećenja srednjih frekvencija. U slučaju da niste posve zadovoljni basom vaših slušalica, XBass+ pomoći će vam da ga poboljšate na prirodan i sasvim nenapadan način.

XSpace služi analognom procesiranju audiosignala, s ciljem proširenja zvučne pozornice, što može biti zgodno kada koristimo zatvorene slušalice sa skučenijom akustičkom prezentacijom. Kao XBass+, primjenjuje se na kultiviran način, bez upropaštavanja prirodnosti zvuka, te ga upravo to čini upotrebljivim.

Držite li spomenutu tipku dvije sekunde, aktivirat ćete funkciju odabira digitalnih filtera ugrađenog digitalno-analognog konvertera. Sâm odabir potom se vrši pomoću tipki za glasnoću. Ponuđeni filtri su Bit-Perfect, Standard, Minimum Phase i Gibbs Transient-Optimised (GTO), a hoćete li među njima čuti ikakvu razliku, i koji ćete u konačnici koristiti – najbolje da odlučite sami.


iFi Audio GO bar

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Balansirani ustroj analognog dijela
  • Impresivna zaliha snage (osobito s obzirom na gabarite)
  • Više dodatnih funkcija od ijednog konkurenta (XBass+, XSpace, iEMatch, Turbo, digitalni filtri)
  • Kvalitetna izrada
  • Priložen USB-C i Lightining kabel
  • Cijena
Cijena 2.590 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art
Bug 358 rujan 2022.