Asus ROG Rapture GT6 - Mesh teške kategorije

Jedni od ponajboljih mesh čvorova u Asusovoj ponudi donose ekstremne bežične performanse i impresivnu listu funkcija. Cijena im je visoka, ali odlično se snalaze u zahtjevnim okolinama

Davor Šuštić ponedjeljak, 26. lipnja 2023. u 08:08
  Specifikacije
Oznaka brzine AX10000 (574 + 2x 4.804 Mbit/s)
Bežična povezivost Wi-Fi 6 (802.11b/g/n/ac/ax)
Broj adaptera u paketu 1-3
Konfiguracija Wi-Fi antena 2x2 (2,4 GHz), 4x4 (2x 5 GHz)
LAN konektori 1x 2,5 Gbit/s WAN + 3x 10/100/1000 LAN
Mobilna aplikacija ASUS Router
Dimenzije 172 x 78 x 177 mm
Jamstvo 2 godine
Dojam Nešto skuplji kućni mesh Wi-Fi sustav, ali s obiljem pokrića za svoju cijenu u aspektima mogućnosti, performansi i jednostavnosti korištenja

Asus je svoje najbolje i najsnažnije mrežne uređaje okupio u liniji ROG Rapture. Tu ćete pronaći sve najnovije i najsnažnije tvrtkine Wi-Fi 6E i Wi-Fi 7 routere, kao i mesh sustav GT6, kojim ćemo se pozabaviti u ovoj recenziji.

ROG Rapture GT6 dostupan je u varijanti s jednim, dva ili tri mesh čvora, a cijena je u sva tri slučaja prilično visoka; jedan komad koštat će vas oko 260 eura, dva se prodaju za 500 eura, a tri za 760 eura. Dobra vijest je da svaki ROG Rapture GT6, prema službenoj specifikaciji, pokriva oko 250 m2 prostora. Za dva komada Asus tvrdi da mogu pokriti kvadraturu od oko 540 m2 i "6+" prostorija, što bi značilo da u praksi gotovo nema scenarija u kojem bi nekome trebala više od dva mesh čvora GT6.

Na takve smione navode Asus se usuđuje zbog činjenice da se u svakom ROG Raptureu GT6 nalazi čak devet internih antena, usmjerenih vertikalno, horizontalno i dijagonalno. Kako bi one što bolje obavljale svoj posao, čitava gornja strana uređaja načinjena je od prozirne plastike. Radi se o očitom funkcionalnom, ali i zanimljivom estetskom detalju, dodatno istaknutom izrezanim amblemom ROG i rebrastim perforacijama, koje se poklapaju s rebrima unutarnjeg pasivnog hladnjaka, zaduženog za odvođenje topline s integriranih komponenti. ROG Rapture GT6 radi istog je razloga perforiran i na bokovima te na nakošenom donjem bridu.

Perforacije na svim stranama mesh čvorova daju im agresivan izgled, ali imaju i jasnu funkciju: poboljšavaju odvođenje topline
Perforacije na svim stranama mesh čvorova daju im agresivan izgled, ali imaju i jasnu funkciju: poboljšavaju odvođenje topline

Sa svim spomenutim otvorima, nekolicinom otisnutih natpisa, izrezanom porukom "For Those Who Dare", kao i s vanjskim gabaritima od 17,2 x 7,8 x 17,7 centimetara, ROG Rapture GT6 djeluje natprosječno veliko i upadljivo za jedan mesh čvor. Asus je pametno odlučio da neće bježati od njegove agresivne i futurističke vanjštine, stoga je na prednjicu uređaja ugradio golemi ROG amblem, obasjan "matričnim", posve upravljivim RGB osvjetljenjem. Ispod njega nalazi se još i statusna LED-ica, stoga svjetlosnih efekata zaista ne nedostaje. Njih je, prema potrebi, moguće posve isključiti, pa se ROG Rapture GT6 može učiniti barem utoliko diskretnijim.

Pomalo neočekivano, izostale su rupe za zidnu montažu, kakve imaju brojni drugi Asusovi mesh čvorovi. Rješenje je nabavka malene police, na koju se ROG Rapture GT6 potom može odložiti.

Zauzeta pozadina

Natprosječno je zauzeta i poleđina uređaja, gdje nalazimo 2,5-gigabitni WAN port, čak tri gigabitna LAN porta te USB 3.2 Gen 1 konektor. Potonji se može iskoristiti za, primjerice, spajanje vanjskog diska s ciljem mrežnog dijeljenja podataka, umrežavanje USB pisača, ili, pak, povezivanje iPhonea ili Android mobitela, koje potom možemo iskoristiti za priručni pristup Internetu, u slučaju pada primarne konekcije.

Straga se nalaze 2,5-gigabitni WAN port, tri gigabitna LAN konektora te USB 3.2 Gen 1 priključak
Straga se nalaze 2,5-gigabitni WAN port, tri gigabitna LAN konektora te USB 3.2 Gen 1 priključak

ROG Rapture GT6 trgovački je deklariran kao AX10000 bežični uređaj, što znači da u 2,4-gigahercnom pojasu donosi maksimalnu propusnost od 574 Mbit/s, a u dva podržana 5-gigahercna pojasa doseže teoretski maksimum od 4.804 Mbit/s. Pritom u 2,4 GHz pojasu koristi dvije antene za slanje i dvije za primanje signala (2x2), dok u oba 5 GHz pojasa koristi 4x4 konfiguraciju antena.

Podržani bežični standardi su Wi-Fi 6 (802.11ax) i svi stariji, a pomalo razočarava izostanak podrške za standard Wi-Fi 6E, koji donosi podršku za 6-gigahercni frekvencijski pojas. Ipak, ROG Rapture GT6 podržava U-NII-4, spektar frekvencija od 5.850 do 5.925 MHz, unutar kojeg mogu postojati tri kanala širine 160 MHz. U praksi je to najznačajnije prilikom međusobne komunikacije dvaju čvorova GT6, jer se između njih uspostavlja stabilnija i propusnija bežična konekcija – uz pretpostavku da ih nismo umrežili žično.

Prozirna plastika na gornjoj strani uređaja implementirana je kako ne bi dolazilo do blokiranja slanja i prijama signala devet internih antena
Prozirna plastika na gornjoj strani uređaja implementirana je kako ne bi dolazilo do blokiranja slanja i prijama signala devet internih antena

U utrobi ROG Rapturea GT6 nalazi se trojezgreni ARM procesor, takta 1,7 GHz, s pridruženih 512 MB RAM-a i 256 MB flash memorije, na koju je pohranjen softver. Za bežičnu konekciju Asus koristi Broadcomove čipove BCM6715 i BCM6753.

Nema uputa

Mobilna aplikacija ASUS Router prijateljski je nastrojena prema manje iskusnim korisnicima, ali praksa je pokazala kako je web-sučelje prikladnije za konfiguraciju ROG Rapturea GT6
Mobilna aplikacija ASUS Router prijateljski je nastrojena prema manje iskusnim korisnicima, ali praksa je pokazala kako je web-sučelje prikladnije za konfiguraciju ROG Rapturea GT6

ROG Rapture GT6 testirali smo u izvedbi s jednim i dva mesh čvora. Kad kupite paket s dva čvora, jedan od njih bit će istaknut kao "glavni" te će oni biti tvornički upareni. Ne radi se, doduše, o osobito značajnom detalju, jer je dodavanje novih čvorova u mesh sustav prilično jednostavno.

Instalacija je dokumentirana preko takozvanog Quick Start Guidea, a pomalo je bizarno da za ROG Rapture GT6 ne postoji pravi, punokrvni priručnik, koji bi pokrio sve njegove mogućnosti i načine korištenja. Nije priložen u kutiji s proizvodom, niti je dostupan za preuzimanje s Asusove stranice. Možda Asus želi da eksperimentiramo s desecima integriranih tehnologija i stotinama opcija, ili je tvrtka jednostavno toliko sigurna u urođenu intuitivnost svojeg proizvoda – ne znamo, ali nijedno od toga nije isprika da se kompleksni mrežni uređaj ne poprati detaljnim korisničkim priručnikom.

Bilo kako bilo, instalaciju ROG Rapturea GT6, bez obzira jeste li kupili jedan, dva ili tri komada, započet ćete u mobilnoj aplikaciji Asus Router, ili preko web-sučelja. Uređaj će u oba slučaja, nakon prolaska kroz nekolicinu koraka, uspostaviti internetsku konekciju (naravno, prethodno valja žicom spojiti njegov WAN port s bilo kojim konektorom routera kojim pristupate Internetu) i izgraditi vašu bežičnu mrežu. Svi naredni čvorovi također se dodaju preko aplikacije ili web-sučelja; dovoljno ih je uključiti u relativnoj blizini "glavnog" čvora, nakon čega će u konfiguracijskom sučelju biti uredno prepoznati i dodani u mesh sustav.

ROG Rapture GT6 proizvodi se u bijeloj i crnoj varijanti te prodaje u pakiranju s jednim, dva ili tri uređaja
ROG Rapture GT6 proizvodi se u bijeloj i crnoj varijanti te prodaje u pakiranju s jednim, dva ili tri uređaja

U radu nam se pouzdanijom pokazala varijanta s web-sučeljem, jer tada je dodavanje čvorova uvijek prolazilo uredno. Kada smo isti posao obavljali u mobilnoj aplikaciji, više nam se puta dogodilo da se sekundarni čvor odbijao integrirati u mesh sustav, i tu je pomagalo jedino vraćanje na tvorničke postavke i ponavljanje čitave procedure. Kako se radi o relativno novom i vrlo kompleksnom uređaju, može se pretpostaviti kako se radi o bugovima u firmwareu. Nadajmo se da će oni u bližoj budućnosti biti popravljeni.

Srećom, nakon što se ROG Rapture GT6 uspješno upogoni, teško je ostati ravnodušan pred njegovim sirovim performansama – osobito kad se sustav sastoji od dva uređaja. Sa spojenim klijentom s 2x2 konfiguracijom antena i podrškom za bežični standard Wi-Fi 6, u krugu od desetak metara od ROG Rapturea GT6 u 5-gigahercnom pojasu postizali smo propusnosti od preko 800 Mbit/s. Osim što je sama za sebe visoka, bežična propusnost je i iznenađujuće stabilna s povećanjem dometa; ostajala nam je viša od 700 Mbit/s čak i kada smo se od uređaja odmaknuli na petnaestak metara te u jednadžbu ubacili jedan dodatni zid.

Prebačaj klijenata s jednog čvora na drugi odvija se glatko i bez ikakvih prekida u konekciji, što znači da dva ROG Rapturea GT6 čine bežični sustav koji se nakon instalacije i inicijalne konfiguracije može zaboraviti, jer će on čučati u vašem domu i poslušno obavljati svoj posao.

Za ekstremne

Budući da podržava tehnologiju AiMesh, ROG Rapture GT6 s lakoćom se može integrirati u mesh sustav sastavljen od različitih Asusovih mrežnih uređaja
Budući da podržava tehnologiju AiMesh, ROG Rapture GT6 s lakoćom se može integrirati u mesh sustav sastavljen od različitih Asusovih mrežnih uređaja

U slučaju da odlučite istražiti naprednije funkcije i mogućnosti ROG Rapturea GT6, vjerojatno ćete ostati blago zaprepašteni njihovim pukim brojem.

Uz sve na što smo od Asusovih mrežnih uređaja već navikli, poput pregleda spojenih klijenata, praćenja dolaznog i odlaznog prometa, nadziranja zauzeća resursa i upravljanja roditeljskim kontrolama, tu su opcije za konfiguriranje VPN servera, port forwarding, podrobno ugađanje rada bežičnih antena, odabir načina rada uređaja (router ili access point), analiziranje i poboljšanje sigurnosti routera (AiProtection), i mnoge druge.

Igrače bi mogla zanimati sekcija Game Radar, gdje možemo dobiti informacije o pingu prema svjetskim serverima raznih popularnih mrežnih naslova, kao što su League of Legends, Overwatch i DoTA 2.

Istoj je publici također namijenjen izbornik Game Acceleration. Dotični je namijenjen optimizaciji rada ROG Rapturea GT6 za mrežno igranje, prioritizacijom mrežnog prometa i smanjenjem pinga, kao i devijacije pinga, prema serverima za mrežno igranje. S obzirom na to da smo na lokaciji testiranja bili grubo limitirani samom internetskom konekcijom, koja je uspostavljena preko 4G mreže, nismo uspjeli ustanoviti do koje mjere Game Acceleration pomaže s mrežnim performansama prilikom mrežnog igranja, no zasigurno neće lošu konekciju učiniti dobrom, niti će to biti glavni razlog zašto kupujete ROG Rapture GT6.

Web-sučelje je moćno i dobro organizirano. Tu dolazimo do svih funkcija ROG Raptura GT6, kojih je izuzetno mnogo
Web-sučelje je moćno i dobro organizirano. Tu dolazimo do svih funkcija ROG Raptura GT6, kojih je izuzetno mnogo

Taj Asusov mesh sustav nabavit ćete u slučaju da vam je kućna pokrivenost bežičnim signalom natprosječno problematična – do te mjere da "obični" mesh sustavi nisu dovoljno dobri – ili ako vas ne zanima ništa osim najviših bežičnih performansi, ma koliko to koštalo.

Asus ROG Rapture GT6

  • Vrhunske bežične performanse, kako u smislu brzine, tako i dometa
  • Odlična mobilna aplikacija
  • Brojne korisne funkcije (roditeljske kontrole, QoS, VLAN-ovi, Wi-Fi za goste, AiProtection)
  • Lako proširenje dodatnim čvorovima i svim Asusovim AiMesh mrežnim uređajima
  • Koristan USB port
  • Izostanak podrške za Wi-Fi standard Wi-Fi 6E (6 GHz pojas) i Wi-Fi 7
  • Cijena
  • Nemogućnost zidne montaže
Performanse 10
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 260 eura (1 komad) / 500 eura (2 komada) / 760 eura (3 komada) Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 368-369 srpanj/kolovoz 2023.