Asus ROG Ryuo III 240 ARGB - Dosad najbolje izdanje

Asus je treću generaciju svojih vodenih hlađenja Ryuo pripremio u izvedbama s 240 i 360-milimetarskim radijatorima. Doznajte kako se u praksi ponaša ta manja

Bug.hr ponedjeljak, 23. siječnja 2023. u 06:00
Specifikacije
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1700, AMD AM4/AM5
Dimenzije radijatora 279,5x120x30 mm
Duljina crijeva 400 mm
Specifikacije pumpe 800-2.600 o/min.
Ventilatori 2x ROG AF 12S ARGB 120 mm
Jamstvo 6 godina
Dojam Odličan 240-milimetarski AIO hladnjak, ali s cijenom koja nije za svakoga

Nedavno predstavljena AIO vodena hlađenja Ryuo III imali smo prilike isprobati u verziji s 360-milimetarskim radijatorima, a u ovom opisu fokusirat ćemo se na 240-milimetarsku izvedbu. Oba modela prodaju se u crnoj i pomodnoj bijeloj varijanti, pa se mogu uklopiti u bilo koje moderno računalo.

U kutiji se, uz pločicu sa serijskim brojem hladnjaka, nalaze detaljne upute, koje olakšavaju instalaciju na podržane sockete, te set ROG naljepnica. Podržani socketi sa strane AMD-a su AM4 i AM5, a s Intelove LGA 1700, 1200 i 115x. Za AMD-ove sockete napravljeni su posebni nosači, koji se montiraju na postojeća stražnja ojačanja na AM4/AM5 matičnim pločama, a za Intelove ploče, tu je posebni nosač. Tu su i dva splitter kabela. Jedan je za ARGB LED rasvjetu ventilatora, a drugi je PWM, za njihovo napajanje i vrtnju.

Ekran AniMe Matrix može prikazivati slike, animacije ili podatke o sustavu, poput radnih taktova i temperatura
Ekran AniMe Matrix može prikazivati slike, animacije ili podatke o sustavu, poput radnih taktova i temperatura

Radijator hladnjaka je aluminijski, potpuno crn i s utisnutim ROG logoom na vrhu i dnu dužih stranica. Konstrukcija je ista kao kod 360-milimetarskog modela: valoviti aluminijski limovi smješteni su unutar debelih vanjskih aluminijskih stijenki. Dimenzije radijatora su 279,5 x 120 x 30 milimetara. To ga čini pogodnijim za ugradnju u manja kućišta. Na radijator su fiksno spojene dvije gumene cijevi, koje su gusto opletene i dovoljno savitljive. Dužina im je 400 milimetara, a to će biti dovoljno i za veća ATX kućišta. Na cijevima se nalazi čičak-traka, koju je moguće skinuti i iskoristiti za aranžiranje kabela.

Zanimljivi efekti

Uz radijator dolaze dva Asusova ventilatora ROG AF 12S ARGB, promjera 120 milimetara, koji su jednaki kao i kod 360-milimetarskog modela. Svaki ventilator ima 4-pinski PWM konektor i 3-pinski ARGB konektor na krajevima dovoljno dugih kabela. Maksimalna brzina vrtnje im je 2.200 okretaja u minuti, pri čemu je maksimalni statički pritisak 3,88 mmH2O, protok zraka 70,07 CFM-a, a deklarirana buka 36,45 dB(A). Mi smo na oko 30 centimetara udaljenosti izmjerili maksimum od 48,7 dB(A), pri najvećem broju okretaja (nešto niža buka nego kod verzije s tri ventilatora). Ventilatori su pod punim opterećenjem sustava čujni, no ne i pretjerano bučni.

Kod bijelog modela svjetlosni efekti ventilatora još više dolaze do izražaja
Kod bijelog modela svjetlosni efekti ventilatora još više dolaze do izražaja

Vodeni blok ,odnosno kućište pumpe i cijeli pripadajući sklop, identični su onome kod većeg modela. Dimenzije su mu 89 x 89 x 68,3 milimetra. Kućište je od narezanog aluminija s dijamantno rezanim rubom, i vrlo je kvalitetno napravljeno. Na dnu se nalazi bakreni blok s tvornički nanesenom termalnom pastom, a na vrhu nalazimo AniMe Matrix LED ekran. Pumpa je Asetekova (kao i cijeli dizajn hladnjaka), a brzina vrtnje može joj varirati od 800 do 2.600 okretaja u minuti. U radu nije bučna, i ne nadglasava ventilatore čak ni pri njihovoj najnižoj vrijednosti vrtnje od 831 okretaja u minuti. Ako želite postići bešuman rad računala, a imate dovoljno sposobnu matičnu ploču, pumpu možete usporiti. Primjerice, iskoristili smo Asusovo rješenje FanXpert, integrirano u UEFI tvrtkinih matičnih ploča, kao i upravljačku aplikaciju Armoury Crate, kako bismo motor pumpe namjestili na 30% vrtnje dok temperatura procesora ne dosegne 60 °C. Time je vodeno hlađenje prilikom surfanja i rada u uredskim alatima bilo gotovo bešumno, jer je pumpa u tom režimu posve nečujna.

Uz crnu izvedbu vodenog hlađenja ROG Ryuo III 240 ARGB, Asus je odmah predstavio i bijelu, koja je identična prema svim tehničkim karakteristikama. Svi nosači i vijci bijele izvedbe još uvijek su crne boje, no zato su adapteri za kabele bijeli, kako ne bi kvarili cjelokupni estetski dojam. Hladnjak, kućište pumpe i cijevi potpuno su bijeli i izgledaju odlično. Kvaliteta materijala i boje je kod obje izvedbe na visokoj razini, kao što se i očekuje od proizvoda s oznakom ROG. Bijeli ventilatori ROG AF 12S ARGB izgledaju sjajno.

Ryuo III koristi Asetekovu vodenu pumpu 8. generacije, integriranu u vodeni blok
Ryuo III koristi Asetekovu vodenu pumpu 8. generacije, integriranu u vodeni blok

AniMe Matrix LED "ekran" sastoji se od tisuća pojedinačnih LED-ica, koje se koristi za prikazivanje jednostavnih animacija, slika i alfanumeričkih informacija. Osim onih preddefiniranih, u softveru Armoury Crate imamo mogućnost kreiranja vlastitih. Nekoliko je preddefiniranih profila koji se mogu prikazivati na AniMe ekranu – Default, Launch, Kaleidoscope, Neon, Meteor, Ice, Electronic Music, Halloween, Explosion i Twinkle. Ekran također može prikazivati informacije o hardveru – radni takt i temperaturu procesora, temperaturu matične ploče ili grafičke kartice, i tako dalje. Ujedno, može se i sinkronizirati s ostatkom ploče te pokazivati sve Aura efekte.

Jednostavna instalacija

Instalacija na podržane sockete nije komplicirana. Za AMD su posebno razvijena dva plastična nosača, koje vijcima pričvršćujemo za postojeće nosače na AM5 pločama, ili donju ploču koja dolazi s AM4 modelima. Nosač na vodenom bloku je fiksan, to jest isti je za AMD-ove i za Intelove sockete. Jednom kada blok nasadimo na nosače, samo ga preostaje pričvrstiti vijcima. Kod Intelovih ploča postupak je mrvicu kompliciraniji, jer uključuje postavljanje donjeg nosača, na koji postavljamo odstojnike, nakon čega ostatak postupka biva isti onome kod AMD-ovih ploča.

Rezultati testiranja (puno opterećenje procesora)
Rezultati testiranja (puno opterećenje procesora)

Iz serije u seriju, vodeno hlađenje Ryuo, plod suradnje Asusa i Aseteka, sve je bolji proizvod. Osim jednostavne montaže i uvjerljivih performansi, Ryuo III donosi nam i dopadljiv AniMe Matrix ekran, koji će se mnogim korisnicima itekako dopasti, jer ne služi samo prikazu animacija, već i korisnih podataka, vezanih uz rad računala, poput temperatura hardvera.

Jedini problem vidimo u cijeni, koja iznosi pozamašnih 270 eura za crni model s 240-milimetarskim radijatorom, te čak 310 eura za bijelu izvedbu.

ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB

  • Dizajn
  • Kvaliteta materijala
  • Jednostavnost montaže
  • Performanse
  • AniMe Matrix ekran
  • Šestogodišnje jamstvo
  • Cijena
  • Nešto glasnija vodena pumpa (pri višim okretajima)
Performanse 9
Buka 8
Izrada 10
Montaža 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 270-310 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 363 veljača 2023.