be quiet! Pure Rock LP - Niskoprofilna uzdanica

Pure Rock LP pridružuje se malobrojnom društvu istinski kvalitetnih niskoprofilnih hladnjaka, koji učinkovito i bez velike buke hlade HTPC-ove i Mini-ITX konfiguracije

Davor Šuštić ponedjeljak, 30. siječnja 2023. u 06:00
 SPECIFIKACIJE
Podržani utori Intel 1700/1200/1150/1151/1155, AMD AM4/AM5
Dimenzije 92x92x45 mm
Ventilator 92 mm PWM (do 2.500 o/min.)
Masa 358 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Izvrstan niskoprofilni hladnjak za HTPC-ove i Mini-ITX sustave

Pure Rock LP najmanji je hladnjak njemačke tvrtke be quiet, poznate po izvrsnim zračnim i vodenim hlađenjima, kao i zaista sjajnim ventilatorima, poput atraktivne linije Light Wings i inženjerski ingeniozne porodice Silent Wings (Pro) 4. Radi se o hladnjaku s horizontalno orijentiranim ventilatorom, dakle paralelnim s matičnom pločom, čiji su vanjski gabariti prilagođeni ugradnji u izrazito malena kućišta. Točnije, Pure Rock LP dizajniran je kako bi završio u vašoj Mini-ITX konfiguraciji, u koju će se s lakoćom uklopiti zahvaljujući visini od samo 45 milimetara. Nizak profil istaknut mu je već u samom nazivu: LP je skraćeno od Low Profile.

Dužina i širina hladnjaka u milimetar su ekvivalentne gabaritima ugrađenog ventilatora: 92 x 92 milimetara. Sâm ventilator visine je svega 15 milimetara, opremljen je 4-pinskim PWM konektorom te ima maksimalnu brzinu od 2.500 okretaja u minuti. Fiksiran je za pasivni hladnjak, čija je bakrena baza iznenađujuće velika i pažljivo ispolirana. Iznad nje uzdiže se 56 gusto naslaganih aluminijskih listića. Premda to izvana nije vidljivo, baza i tijelo hladnjaka povezani su s tri 6-milimetarske toplovodne cijevi, koje se brinu za ravnomjernu distribuciju topline po tijelu hladnjaka, odakle ju disipira spomenuti ventilator. Cjelokupna kvaliteta izrade be quietova hladnjaka izvrsna je.

Ispod aluminijskih listića nalazi se ispolirana bakrena baza, koja naliježe na procesor
Ispod aluminijskih listića nalazi se ispolirana bakrena baza, koja naliježe na procesor

Kad je riječ o kompatibilnosti, Pure Rock LP podržava Intelova procesorska ležišta LGA 1700, 1200, 1150, 1151 i 1155, odnosno AMD-ove sockete AM4 i AM5. Prema službenim specifikacijama, namijenjen je uparivanju s procesorima čiji TDP ne prelazi 100 W. To uključuje Intelove procesore Core i5, AMD-ove Ryzene 5 i slabije modele oba proizvođača. Premda to isključuje mogućnost korištenja najsnažnijih dostupnih stolnih procesora, Pure Rock LP svejedno u potpunosti zadovoljava potrebe standardnih Mini-ITX konfiguracija i HTPC-ova.

Montaža Pure Rocka LP trivijalna je, a svodi se na fiksiranje odgovarajućeg bracketa za donju stranu hladnjaka te fiksiranja za matičnu ploču, koje se svodi na provođenje priloženih vijaka s donje strane matične ploče, i učvršćivanje za bracket. Termalna pasta tvornički je nanesena na bazu hladnjaka, no u paketu se ne dobiva dodatna zaliha. Ako ćete hladnjak seliti u drugi sustav, ili ga ponovno skidati pa vraćati na mjesto, morat ćete se isprsiti za tubu paste.

Uz hladnjak, dobiva se sve potrebno za ugradnju na širok spektar Intelovih i AMD-ovih procesora, ali dodatne zalihe termalne paste – nema
Uz hladnjak, dobiva se sve potrebno za ugradnju na širok spektar Intelovih i AMD-ovih procesora, ali dodatne zalihe termalne paste – nema

Performanse be quietova Pure Rocka LP nema smisla uspoređivati s "velikim" zračnim hladnjacima i ikakvim vodenim hlađenjima, s obzirom na to da on njima ne pokušava parirati, niti je namijenjen istim tipovima računala. Stvarni konkurenti su mu, primjerice, Noctua NH-L9a/L9i, Scythe Shuriken 2, Cooler Master MasterAir G200P i be quietov vlastiti Shadow Rock LP, koji je ipak fizički krupniji i namijenjen procesorima s TDP-om do 130 W.

Pure Rock LP testirali smo u kombinaciji s AMD-ovim procesorom Ryzen 5 5600G, čiji TDP iznosi 65 W. Dotičnog je hladio podjednakom učinkovitošću kao Noctuin NH-L9a, prema mnogim mišljenjima, najbolji niskoprofilni hladnjak na tržištu. Bez obzira na opterećenje i uvjete rada, procesor je ostajao dobrano unutar gornje granice od 95 °C; štoviše, Pure Rock LP u potpunosti je parirao AMD-ovom vlastitom, osjetno većem hladnjaku Wraith Spire.

Gabariti Pure Rocka LP takvi su da se savršeno uklapa na Mini-ITX matične ploče te ni na koji način ne limitira ugradnju RAM-a
Gabariti Pure Rocka LP takvi su da se savršeno uklapa na Mini-ITX matične ploče te ni na koji način ne limitira ugradnju RAM-a

Konkretne vrijednosti temperatura između be quietova i Noctuina niskoprofilnog hladnjaka razlikuju se u ovisnosti o brzini vrtnje ventilatora. Pri niskim okretajima Pure Rock LP zaostaje za 3-5 °C, a pri maksimalnoj brzini (2.500 o/min.) nadilazi Noctuina ultrakompaktnog pulena za oko 2 °C. Još bolje performanse iz Pure Rocka LP mogu se izvući zamjenom tvorničkog ventilatora za 92-milimetarski primjerak punog profila (25 mm). Taj je zahvat, doduše, zakompliciran izostankom dužih vijaka za fiksiranje takvih ventilatora.

Kad je o buci u radu riječ, Pure Rock LP pod punim opterećenjem nije bešuman, ali nipošto nije ni nepodnošljiv. Buka mu seže do 37 dB, što je 1-2 dB više od Noctuina modela NH-L9a – gotovo zanemarivo. Kad vaš HTPC nije jako opterećen, ventilator Pure Rocka LP postaje posve nečujan.

Pure Rock LP relativno je usko specijaliziran hladnjak, namijenjen onima koji grade HTPC-ove i ultrakompaktne Mini-ITX konfiguracije. Tu svoju zadaću odrađuje bez pogovora te predstavlja sjajnu (i jeftiniju!) alternativu donedavno nedodirljivom Noctuinom niskoprofilnom modelu.

be quiet! Pure Rock LP

  • Učinkovite performanse s obzirom na gabarite
  • Razumna razina buke pod punim opterećenjem
  • Bešuman pod niskim opterećenjem
  • Izvrsna izrada
  • Iznimno kompaktni gabariti
  • Izostaju vijci za potencijalnu ugradnju ventilatora punog profila
  • Nema dodatne termalne paste
Performanse 9
Buka 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 49 eura Prikaži sve cijene Ustupio: be quiet!

 

 

Bug 363 veljača 2023.