AMD predstavio Instinct MI200 seriju GPU akceleratora

Novi GPU akceleratori kombiniraju CDNA 2 arhitekturu, sučelje Infinity Fabric 3. generacije i novu AMD-ovu tehnologiju pakiranja više čipova na isti računalni modul

Denis Arunović utorak, 9. studenog 2021. u 13:58

AMD je jučer na virtualnoj događaju AMD Accelerated Data Center keynote putem Youtubea predstavio novu generaciju GPU akceleratora za tržište poslužitelja s posebnim fokusom na primjene na super-računalima. MI200 serija predstavlja vrhunac napora AMD-ovih inženjera da na tržište usprkos ograničenim budžetima za razvoj i istraživanje u odnosu na konkurenciju isporuče rješenje vrhunskih performansi i mogućnosti. Štoviše, nova serija akceleratora predstavlja kulminaciju razvoja tehnologije u sinergiji između CPU-a i GPU-a.

Tri su osnovne značajke MI200 serije akceleratora – arhitektura CDNA 2, Infinity Fabric sučelje 3. generacije i tehnologija 2.5D Elevated Fanout Bridge koja omogućava integraciju više čipova u isto pakiranje. AMD je prije par godina odlučio razdvojiti razvoj GPU arhitektura na dva dijela – CDNA (Compute DNA) arhitektura usmjerena je na poslužitelje, a RDNA (Radeon DNA) na igranje. I dok je s RDNA AMD napravio velik zaokret u dizajnu GPU-ova, CDNA je zapravo nastavila razvoj stare arhitekture GCN. Kombinacija tehnologije omogućila je kombiniranje dvije 6-nanometarske GPU pločice s integriranom HBM2 memorijom (64 GB po GPU-u) na isti matični GPU s tim da je komunikacija između lokalnih GPU-ova izvedena preko sučelja Infinity Fabric 3. generacije. Aplikacije mogu pristupati svakom GPU pojedinačno, no mogu koristiti i njihove kombinirane performanse.

Iako je AMD i ranije imao multi-GPU rješenja u ovom segmentu, GPU pločice nisu bile integrirane unutar istog matičnog GPU-a, a komunikacija između njih se odvijala preko PCIe sučelja. Infinity Fabric ne samo da nudi više brzine i niže latencije već je koherenciju memorije što znači da GPU-ovi znaju ne samo što je u njihovoj lokalnoj već i u memoriji susjednog GPU-a. To je u osnovi glavni uvjet da dva GPU-a aplikacije koriste kao jedan veliki GPU s dvostruko većim kapacitetom memorije.

Prva predstavljena rješenja iz obitelji Instinct MI200 dolaze u obliku posebnih kartica razvijenih u obliku Open Compute Projecta. Format se zove OCP Accelerated Module, a dizajnom uvelike podsjeća na dizajn CPU modula koje je koristio Appleu Mac Pro računalima u vrijeme kada je tvrtka još uvijek koristila PowerPC procesore (dakle prije prelaska na Intel arhitekturu). OAM je optimiziran za implementaciju u super-računala te nudi maksimalnu potrošnju od čak 700 W. Potrošnja novih MI200 akceleratora nije drastično manja te iznosi 560 W. Također postoji MI200 u obliku PCIe kartice (MI210), no AMD nije podijelio detalje o ovom rješenju.

MI200 serija, točnije najjača dostupna varijanta MI250X, od prošle se godine isporučuje AMD-ovim ključnim kupcima. Primarni klijent je američki Department of Energy, federalna ustanova koja s novim akceleratorima i AMD-ovim procesorima EPYC 3. generacije gradi prvo američko super-računalno klase brzine u rangu eksaflopa (eksa – 1018). AMD MI250X akceleratori trenutno su dostupni za narudžbu od HPE-a u sklopu HPE Cray EX Supercomputera. Slabije varijante biti će dostupne u prvom kvartalu sljedeće godine od sustavima OEM partnera kao što su Asus, ATOS, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo i Supermicro.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi