Intel povukao BOX inačicu Xeona E-2274G zbog čestog throtthinga

Tri mjeseca nakon predstavljanja procesora Xeon E-2274G Intel ga je odlučio povući s tržišta zbog neadekvatnog hladnjaka koji nije u stanju držati temperaturu pod kontrolom zbog čega se često javlja throttling

Stjepan Bilić nedjelja, 17. studenog 2019. u 10:43

Intel je ovih dana odlučio povući BOX izdanje procesora Xeon E-2274G. Podsjetimo, BOX inačice dolaze u pakiranju s hladnjakom koji bi trebao biti dostatan za hlađenje određenog procesora. No kako se pokazalo, Intel je uz navedeni procesor isporučivao neadekvatan hladnjak, zbog čega je sada primoran proizvod povući s tržišta.

Iz dokumentacije koja je dostupna ovdje, vidljivo je kako je Intel opoziv procesora započeo 13. studenog 2019. godine, kao i razlog – DHA-A hladnjak (PN: E97378-003) koji kako smo već naveli nije adekvatan za procesor Xeon E-2274G. Naime, navedeni procesor ima TDP od 83W što je očito previše za ovaj tip hladnjaka, jer je procesor često odlazio u throtting prilikom kojeg je osjetno smanjena njegova brzina i u konačnici performanse.

Intel stoga od prodavača traži da mu vrate isporučeni robu, a da oni nastave s prodajom običnih pakiranja, koji ne sadrže hladnjak, već samo procesor. U slučaju da je kupcu potreban i hladnjak, Intel savjetuje prodavačima da im ponude neki od hladnjaka drugih proizvođača.

Zanimljivo je da je Intel u potpunosti odlučio povući ovaj model s tržišta. Naime, BOX inačica Xeona E-2274G dobila je EOL oznaku (End of life) koja označava kako je ovaj procesor u ovom izdanju došao do kraja svog puta. Za sada nije poznato hoće li se navedeni procesor na tržište vratiti pod nekom drugim nazivom, uz neki bolji hladnjak ili ne.