Intel Rocket Lake-S: Nova arhitektura ali i dalje 14 nm

Na Internetu su se pojavile informacije o novoj Rocket Lake-S generaciji Intelovih procesora koja se i dalje temelji na 14 nm procesu iako još nije predstavljena ni prethodna Comet Lake-S generacija

Matija Pavlić utorak, 24. ožujka 2020. u 02:15

Intel zasad nije službeno predstavio ni desetu generaciju svojih Core procesora poznatu pod imenom Comet Lake-S, a već su se pojavile informacije o novoj Rocket Lake-S generaciji procesora putem internetske stranice Videocardz.

Rocket Lake-S generacija procesora donosi mnogobrojne novine no unatoč svemu i dalje se temelji na provjerenom ali starom 14-nanometarskom proizvodnom procesu kao i Intelovom 500 čipsetu te LGA1200 socketu (može se očekivati kompatibilnost s desetom Comet Lake-S generacijom procesora).

Spominje se integrirana Xe grafika (vjerojatno Gen12 skupa s podrškom za HDMI 2.0b i DisplayPort 1.4a), podrška za PCI-E 4.0 (20 linija), poboljšana podrška za DDR4 RAM te uvođenje podrške za Thunderbolt 4.0 i USB 3.2 2x2 na 20 Gb/s.

Zbog epidemije koronavirusa teško je za očekivati da će Rocket Lake-S procesori biti predstavljeni tijekom ove godine kada još, kako je već napomenuto, nije predstavljena ni prethodna generacija procesora. Ipak cijela stvar će sasvim sigurno biti ubrzana dolaskom novih AMD-ovih Ryzen 4000 procesora baziranih na Zen 3 arhitekturi i 7nm++ proizvodnom procesu čije se predstavljanje očekuje krajem godine.