Intelove Comet Lake-S procesore muči problem pretjeranog zagrijavanja

Prema internetskoj stranici Guru3D koja se poziva na glasine iz Kine novi Intelovi Core Comet Lake-S procesori desete generacije imaju problema s zagrijavanjem te dosežu i do 93 stupnjeva Celzija

Matija Pavlić petak, 10. travnja 2020. u 16:05

Deseta generacija Intelovih Core desktop procesora Comet Lake-S trebala bi doživjeti premijeru krajem ovog mjeseca, nakon što su istu već doživjeli Comet Lake-H procesori desete generacije za prijenosnike.

U usporedbi s mobilnim procesorima Comet Lake-S procesore za desktop računala trebali bi karakterizirati mnogo viši radni taktovi (do 5 GHz) te ovisno modelu do maksimalno 10 procesorskih jezgri i 20 threadova.

Ono što zabrinjava su izvješća iz Azije s društvenih mreža (u ovom slučaju s Twittera) koja upozoravaju na jednu neželjenu značajku ovih procesora, njihovo pretjerano zagrijavanje (posebice kod modela više kategorije).

Internetska stranica Guru3D navodi primjer Intel Core i9 10900 serije procesora (K, F i KF) koja navodno guta puno energije te dostiže visoko temperature. Podatak o visokoj energetskoj potrošnji ovih procesora poznat je već od ranije pa se tako spominje PL1 (Power Level 1) vrijednost od 170 W te PL2 (Power Level 2) vrijednost koja doseže 224 W (veći TDP u odnosu na Nvidijin RTX 2080 GPU).

Što se tiče temperature screenshoot Core i9-10900F modela otkriva kako ovaj model procesora pri opterećenju u "stress" testu doseže i do 93 stupnjeva Celzija.

Službena premijera Core Lake-S procesora zakazana je za 30. travnja, ali prve službene recenzije tih procesora trebale bi biti dostupne tek krajem svibnja.