Qualcomm predstavio Snapdragon 7+ Gen 2 za mobitele višeg srednjeg ranga

U usporedbi sa svojim prethodnikom, Snapdragon 7+ Gen 2 trebao bi pružati 50 posto bolje CPU performanse te do dva puta bolje GPU performanse. Učinkovitost je poboljšana za 13 posto

Matej Markovinović nedjelja, 19. ožujka 2023. u 06:00
📷 Foto: Qualcomm
Foto: Qualcomm
SPECIFIKACIJE
  Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2
Proizvodni proces TSMC 4nm
Glavna jezgra 1x Kryo (Arm Cortex X2-based, 2,91 GHz)
Jezgra za performanse 3x Kryo (Arm Cortex A710-based, 2,49 GHz)
Učinkovite jezgre 4x Kryo (Arm Cortex A510-based, 1,8 GHz)
GPU Adreno GPU
RAM LPDDR5 do 3.200 MHz
Pohrana /
Povezivost 5G, Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3
Prikaz 4K/60Hz, QHD+/120Hz

Qualcomm je ovoga tjedna, bez pretjeranog najavljivanja, predstavio Snapdragon 7+ Gen 2, SoC koji će naći svoje mjesto u nadolazećim mobitelima višeg srednjeg ranga. Iako to naziv možda ne otkriva, radi se o nasljedniku Snapdragona 7 Gen 1, predstavljenog u svibnju 2022. Dakle, Qualcomm je odlučio „preskočiti“ Snapdragon 7+ Gen 1 i Snapdragon 7 Gen 2.

Naime, Snapdragon 7+ Gen 2 napravljen je na TSMC-ovom 4-nanometarskom proizvodnom procesu te ima isti raspored jezgri kao i Qualcommov prošlogodišnji flagship SoC, Snapdragon 8 Gen 1. Glavna Kryo CPU jezgra ima takt od 2,91 GHz, a tu su i tri Kryo jezgre za performanse od 2,49 GHz te četiri Kryo jezgre za učinkovitost takta 1,8 GHz. Prema navodima Qualcomma, to bi trebalo predstavljati 50-postotni skok u CPU performansa u usporedbi sa Snapdragonom 7 Gen 1.

Qualcomm nije podijelio mnogo detalja o GPU-u, pa je trenutno poznato da Snapdragon 7+ Gen 2 ima neimenovani Adreno GPU, koji bi, barem prema tvrdnjama tvrtke, trebao imati do dva puta bolje GPU performanse u usporedbi s prethodnim SoC-om. Spomenuto je i povećanje učinkovitosti od 13 posto u različitim uvjetima, što je ipak nešto skromnije, ali je opet riječ o – poboljšanju.

📷 Foto: Qualcomm
Foto: Qualcomm

Osim toga, Snapdragon 7+ Gen 2 ima Auto Variable Rate Shading tehnologiju, koja prikazuje scene igranja u visokoj razlučivosti, dok pozadinu ostavlja u niskoj razlučivosti, a sve kako bi se uštedjela energija. Qualcomm je, također, dodao i Volumetric Rendering tehnologiju, koja je debitirala sa Snapdragonom 8 Gen 1.

Nadogradnju je dobio i ISP (Image Signal Processor), pa bi kamera trebala pružati bolje fotografije pri slabom osvjetljenju, slaganjem 30 slika u jednu. Tu je i podrška za 200-megapikselne senzore, kao i za snimanje HDR videozapisa s trostrukom ekspozicijom, s dvije kamere istovremeno. Što se tiče umjetne inteligencije, Qualcommov AI Engine nudi dvostruko bolje performanse u usporedbi sa Snapdragonom 7 Gen 1 te 40 posto veću uštedu baterije.

Za povezivanje, Snapdragon 7+ Gen 2 koristi Snapdragon X62 5G Modem-RF, sustav koji omogućuje preuzimanje do 4,4 Gbps. Novitet je 4G/5G Dual-Sim Dual Active značajka, a potrebno je istaknuti i podršku za Wi-Fi 6E te Bluetooth 5.3. Prvi mobiteli s ovim SoC-om, Xiaomi Redmi Note 12 Turbo i Realme GT Neo5 SE, trebali bi se pojaviti na tržištu već krajem ovoga mjeseca.