TSMC predviđa brzu ekspanziju 6-nanometarskog proizvodnog procesa

TSMC se na sastanku s dioničarima pohvalio kako u idućim mjesecima očekuje veliku ekspanziju njihova 6-nanometarskog proizvodnog procesa kao poboljšane inačice aktualnog 7-nanometarskog procesa

Matija Pavlić petak, 3. svibnja 2019. u 06:00

Tvrtka TSMC je na sastanku s dioničarima napomenula kako u idućim mjesecima očekuju brzu ekspanziju svojeg novog 6-nanometarskog proizvodnog N6 procesa.

Kako se kod novog 6-nanometarskog procesa koriste ista pravila kao u slučaju aktualnog 7-nanometarskog proizvodnog procesa prelazak sa starog na novi proizvodni proces mnogo je jednostavniji za klijente samog TSMC-a.

Novi proizvodni proces bazira se na EUV litografiji koja je već iskušana u slučaju 7-nanometarskog procesa (konkretno N7+ proizvodnog procesa koji predstavlja implementaciju EUV-a u 7-nanometarski proces).

Novi 6-nanometarski proizvodni proces donosi i 18% veću logičku gustoću u odnosu na 7-nanometarski proces. U međuvremenu TSMC radi i na razvoju budućeg 5-nanometarskog proizvodnog procesa na kojem bi se trebali temeljiti čipovi ugrađeni u iPhone koji će biti predstavljeni na jesen iduće godine.