Za NASA-ine svemirske misije razvit će se 100 puta snažniji specijalizirani procesor od sadašnjih

NASA je odabrala Microchip Technology kao dobavljača računalnih procesora za svoje buduće ambiciozne svemirske misije, a trebao bi biti značajno moćni od aktualne generacije

Sandro Vrbanus srijeda, 17. kolovoza 2022. u 16:41

Nova generacija istraživanja svemira, koju će NASA pokrenuti skorim lansiranjem prve rakete programa Artemis, a nastaviti sa slanjem ljudi na Mjesec i Mars, bit će pogonjena i potpuno novim svemirskim računalima. Iz tog je razloga NASA-in Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) odabrao kompaniju koja će za njih razviti specijalizirane procesore namijenjene ugradnji u računala svemirskih letjelica. Proizvođač novih HPSC (High-Performance Spaceflight Computing) procesora bit će američki Microchip Technology, i inače proizvođač poluvodičkih čipova za specijalizirane namjene.

Visoki zahtjevi

NASA je pred dobavljača postavila zahtjev da nova generacija procesora posjeduje barem 100 puta veću računalnu snagu u usporedbi s aktualnim procesorima koji se koriste u te svrhe. Povećanje računalnih mogućnosti ističe se kao ključna prednost koja će omogućiti brojne buduće svemirske misije, pogotovo ako znamo da se trenutačno u svemirskim letjelicama NASA-e koriste sustav razvijeni i 30 godina unatrag.

Uz stostruko povećanje performansi, novi procesori podržavat će i skaliranje sustava, odnosno povezivanje više čipova za dobivanje još snažnijih svemirskih računala. Imat će mogućnost umrežavanja (poput etherneta), moći će izvoditi operacije povezane sa strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom, a morat će imati i značajno veću toleranciju na pogreške (zbog svemirskog zračenja). Sve to morat će biti popraćeno i nižom potrošnjom energije, manjom masom i veličinom, kao i naprednim upravljanjem potrošnjom energije, kako bi se rad cijelog sustava mogao optimizirati.

Microchip Technology dobit će 50 milijuna dolara za razvoj ovakvog čipa, a sami će uložiti i dodatna sredstva u istraživanje i razvoj. Naime, smatra se da bi nova generacija ovakvih sustava mogla pronaći primjenu i na Zemlji, u slučajevima kada je bitno imati otporne i stabilne procesore, koji su u stanju obavljati svoju zadaću čak i kada im određeni dio prestane funkcionirati. Potencijalne primjene mogu se pronaći u industrijskoj automatizaciji, naprednom računalstvu, umjetnoj inteligenciji, Internetu stvari, i sličnim modernim tehnologijama.