Googleov Flutter predstavio nove grafičke mogućnosti, WebAssembly i podršku za RISC-V

Na događaju Flutter Forward predstavljene su, iako još u ranoj fazi razvoja, nadolazeće značajke Fluttera, Googleovog open-source frameworka za izradu višeplatformskih aplikacija

Tomislav Stanković četvrtak, 26. siječnja 2023. u 06:00
📷 Image: unsplash.com/@roketpik
Image: unsplash.com/@roketpik

Glavni je naglasak na poboljšanim grafičkim performansama, mogućnostima lakšeg ugrađivanja Flutter koda u postojeće aplikacije te podrška za Web Assembly i RISC-V.

Iako su navedene značajke još u fazi razvoja ipak pokazuju smjer kojim Flutter ide i što se može očekivati u budućnosti.

Što se značajke ugrađivanja tiče ona znači da bi Flutter sadržaj mogao biti ugrađen u bilo koju postojeću aplikaciju pomoću standardnog <div> elementa. Konkretno, iako je aplikacija napisana u Dartu moći će se ugraditi u aplikacije koje su napisane u nekom drugom jeziku.

Također se radi na novom paketu koji omogućuje bolju međuoperabilnost JavaScripta i Darta, kao i na novom alatu koji će Flutteru omogućiti lakše pozivanje sistemskih API-ja na Androidu i iOS-u.

Osim toga, dodatni se napori ulažu u mogućnost kompajliranja Fluttera u WebAssembly. Kako raste podrška web preglednika za ovaj binarni format nije iznenađenje da se Flutterov tim zainteresirao za ovu tehnologiju.

Novim značajkama tu nije kraj.

Ako se osigura podrška za RISC-V arhitekturu Flutteru bi se mogao otvoriti put prema novim platformama, posebno u embedded sustavima.

Za sada ipak i unatoč tome što Googleov tim za Android također ulaže u ovu arhitekturu broj programera koji ciljaju na nju je još uvijek prilično nizak, prenosi TechCrunch.