Lijenost kod ispravljanja Y2K buga dovela do novoga, 20 godina kasnije

Problem danas nazvan Y2K20 bug pojavio se u nekim, doduše rijetkim, sustavima početkom ove godine, a rezultat je nedovoljno dobrog "krpanja" koda prije dvadeset godina

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. siječnja 2020. u 19:03

Y2K bug, vjerojatno ne treba na to dodatno podsjećati, bio je "strah i trepet" informatičke industrije i svih povezanih s njom krajem devedesetih godina. Svijet je, barem onaj njegov manje upućeni dio, strahovao od toga što bi moglo biti kada stariji računalni sustavi nakon 1999. godine, označene s 99, prijeđu na oznaku 00 i protumače je kao 1900. umjesto 2000. Programeri su većinom tada, bez pretjerane panike, uspjeli zakrpati sustave pa je Y2K bug zaista bio pogodio tek manji dio nepripremljenih.

Međutim, nakon dvadeset se godina razotkrilo da su neki prilagodbu odradili tako da ona bude tek privremena, a na snazi je ostala do današnjih dana. Programeri su se tada okoristili trikom poznatim kao "date windowing" i uveli novo pravilo u bilježenju godina s dvije znamenke. U tom slučaju sve oznake od 00 do 19 smatrale su se dvijetisućitima, a ne 1900-tim godinama. No, ova privremena zakrpa istekla je početkom 2020. godine.

Ponovno ručno ispravljanje

U sustavima koji od tada nisu značajno nadograđivani, a netko je očito zaboravio da bi im se Y2K bug mogao obiti o glavu dva desetljeća kasnije, došlo je do problema u radu. Parkirni automati u New Yorku prestali su 1. siječnja primati kreditne kartice, pa ih je bilo nužno preprogramirati. Slično tome, igrači igre WWE 2K20 zbog istog buga nisu mogli pristupiti svojim računima.

Ova dva primjera imala su najveće posljedice, dok se mogu pronaći informacije i o drugim slučajevima, primjerice sustavu za provjeru artikala koji je hranu proizvedenu 2020. godine prepoznao kao da datira iz 1920., te je odbacio kao pokvarenu.

Novi problem čeka u 2038.

Za vjerovati je kako će rijetki problemi s 2020. godinom biti vrlo brzo riješeni, no već se šalju upozorenja na sličan problem koji bi se mogao dogoditi 2038. godine. 19. siječnja u 3:14 sati (UTC) tada će, naime, završiti Unixova "epoha". Vrijeme bilježeno u 32-bitnim sustavima, koje je započelo s računanjem 1.1.1970., doći će do svojeg maksimuma. Tada će biti dosegnut najveći broj sekundi (231) koje ovakvi sustavi mogu prihvatiti, pa će se brojčanik okrenuti na nulu.

Danas svi smatraju da će za 18 godina računalni svijet biti značajno drugačiji i bez zastarjelih 32-bitnih sustava koji koriste Unix vrijeme – međutim, mnogi su i prije 20 godina mislili da će privremena zakrpa biti dovoljna.