GPS u travnju doživljava svoj "Y2K bug"

Sustav satelitske navigacije koristi 10-bitno bilježenje datuma, što znači da se svakih 20-ak godina brojač vraća na nulu i može uzrokovati probleme u radu

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. veljače 2019. u 13:37

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti izvijestilo je ovoga tjedna kako svi čije mjerenje vremena ovisi o satelitskom navigacijskom sustavu Global Positioning System (GPS) trebaju imati na umu da će u travnju možda trebati svoje sustave prilagoditi novom brojanju tjedana. Naime, GPS sustav vrlo precizno mora mjeriti vrijeme, na čemu se i zasniva triangulacija položaja i navigacija na Zemlji. Sustav ugrađen u satelite emitira podatke o koordiniranom univerzalnom vremenu (UTC), a mnogi se uređaji u svojem  radu oslanjaju upravo na tu informaciju – i to ne samo za navigaciju.

No, problem u mjerenju vremena, točnije datuma, u GPS sustavu se kod starijih uređaja javlja svakih 20-ak godina. Ovaj sustav datume bilježi kroz redni broj tjedna zapisan u 10-bitnom binarnom obliku. Samo 10 bitova na raspolaganju znači da je moguće izbrojati tek 210, odnosno 1024 tjedna, nakon čega dolazi do resetiranja brojčanika na nulu i započinjanja nove "GPS epohe".

Prva epoha započela je 6. siječnja 1980. godine, završila je 21. kolovoza 1999., a sljedeći takav prijelaz epoha (GPS rollover) zbit će se 6. travnja. Nakon tog prelaska na novi "nulti tjedan" neki stariji uređaji koji se oslanjaju na GPS podatke mogli bi datum 6.4.2019. pogrešno prikazivati kao 6.1.1980.

Noviji uređaji koji podržavaju standard IS-GPS-200 "znaju" kako podatke i nakon 6. travnja pretvoriti u točno UTC vrijeme – a njih je većina, tako da obični korisnici i svi s novijom opremom ne bi trebali imati problema oko ovog svojevrsnog "Y2K buga". Problem bi se mogao javiti kod uređaja proizvedenih prije 2010. godine koji u međuvremenu nisu ažurirani.

Svejedno, iz spomenutog američkog ministarstva upozoravaju sve koji upravljaju većim sustavima i infrastrukturom povezanom s GPS-om da prije planirane promjene epohe provjere da su na nju potpuno spremni, tj. da imaju nadograđen firmware koji će osigurati ispravno prikazivanje datuma.