Zašto je Elon Musk tužio OpenAI: načela važnija od novca?

Umjesto pokušaja da se radi na "dobrobiti čovječanstva", sve je usmjereno na "maksimiziranje profita" velikog ulagača, tvrtke Microsoft, stoji u tužbi

Mladen Smrekar nedjelja, 3. ožujka 2024. u 15:00

Elon Musk tuži OpenAI, tvorca ChatGPT-a, tvrdeći da je prekršio načela na koja je pristao kada je pomogao u njegovom osnivanju 2015. U tužbi, u kojoj se poimenično spominje i šef OpenAI-ja Sam Altman, tvrdi se da je tvrtka odstupila od svoje izvorne neprofitne misije otvorenog koda. Umjesto pokušaja da se radi na "dobrobiti čovječanstva", kažu, sve je usmjereno na "maksimiziranje profita" velikog ulagača, tvrtke Microsoft.

Izdaja načela

Prema Musku, OpenAI je stvoren na projektu opće umjetne inteligencije (AGI) koja će moći obaviti bilo koji zadatak koji može obaviti čovjek. Takva tvrtka zamišljena je kao neprofitna, što znači da joj cilj nije zarađivati, i samo pod tim uvjetima Musk je pristao osnovati OpenAI s Altmanom i suosnivačem Gregom Brockmanom

Sukob Muska i Altmana nije od jučer i vezan je uz nepoštivanje osnovnog dogovora o neprofitabilnosti OpenAI-a
Sukob Muska i Altmana nije od jučer i vezan je uz nepoštivanje osnovnog dogovora o neprofitabilnosti OpenAI-a

"Ovaj slučaj je pokrenut kako bi se OpenAI primorao na pridržavanje ugovora o osnivanju i vratio svojoj misiji razvoja AGI-ja za dobrobit čovječanstva, a ne za osobnu korist pojedinaca i najveće tehnološke tvrtke na svijetu", navodi se u tužbi podignutoj u San Franciscu.

Poslovanje pod povećalom

Prijava je uslijedila nakon što je Wall Street Journal izvijestio da su američka regulatorna tijela počela ispitivati ​​kreatora ChatGPT-a o tome jesu li ulagači bili dovedeni u zabludu, nakon drame u sobi za sastanke u OpenAI-ju u studenom 2023. Altman je iznenada izbačen iz odbora, prije nego što je nekoliko dana kasnije vraćen na čelo, o čemu je tada izvještavao i Bug.

Odbor je tada optužio Altmana da nije bio "dosljedno iskren u svojim komunikacijama" zbog čega je "izgubljeno povjerenje" u njegovo vodstvo. Bila je to svađa u koju se Microsoft duboko upleo, nudeći posao svakom zaposleniku koji napusti OpenAI.

Utjecaj Microsofta

Musk je u objavi na X-u (bivšem Twitteru) napisao kako je "jako zabrinut" zbog situacije, a njegovi odvjetnici u tužbi kažu kako ovi "zapanjujući događaji" naglašavaju Microsoftov povećani utjecaj na tvrtku te da njena tehnologija, uključujući GPT-4, sad prvenstveno služi komercijalnim interesima Microsofta.

Muskovi odvjetnici tvrde da OpenAI sad prvenstveno služi komercijalnim interesima Microsofta 📷 OpenAI
Muskovi odvjetnici tvrde da OpenAI sad prvenstveno služi komercijalnim interesima Microsofta OpenAI

Microsoftova početna potpora od milijarde dolara za OpenAI u 2019. došla je nedugo nakon što je ova, dotad neprofitna tvrtka za umjetnu inteligenciju, najavila novu strukturu "ograničene dobiti" koja bi omogućila ulaganje u nju. S pokretanjem OpenAI-jevog chatbota ChatGPT Microsoftovo ulaganje je u siječnju 2023. preraslo je u višegodišnje partnerstvo vrijedno milijarde dolara. Ovo partnerstvo sada ispituju regulatori Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, o čemu smo početkom godine pisali u Bugu.

'Učinkoviti altruizam'

Muskovu tužbu treba staviti u kontekst takozvanog učinkovitog altruizma, odnosno pokušaja nekih informatičkih milijardera da identificiraju i riješe svjetske probleme. Oni se u tome, barem tako tvrde, ne vode osobnom koristi niti im je, kao milijarderima, stalo do materijalne dobiti.

Pa ako je OpenAI osnovan na tim načelima, onda je jasno i zašto su Musk i neki drugi ljudi iz vrha kompanije bili nezadovoljni ovom "profitizacijom" OpenAI-a. Zbog toga se u lanjskoj "aferi Altman" i šuškalo da je upravni odbor bio zabrinut zbog rastuće moći profitnog odjela tvrtke.

TruthGPT

U tužbi se također navodi i da su detalji o dizajnu OpenAI-jevog najnovijeg AI modela GPT-4 držani u tajnosti te da je to učinjeno zbog komercijalnih razloga, a ne sigurnosti projekta. U međuvremenu je Musk u srpnju prošle godine najavio vlastiti AI startup zvan xAI kojem će misija biti "razumijevanje stvarnosti", odnosno izrada nečega što je sam Musk nazvao "TruthGPT".

A kako bi pokušao konkurirati ChatGPT-u, u studenom je predstavio i chatbot Grok. Riječ je o, tvrdili su na svojoj stranici, umjetnoj inteligenciji napravljenoj po uzoru na "Vodič kroz galaksiju za autostopere". Njen je cilj duhovito odgovoriti na gotovo sva pitanja pa se, kažu, ne preporuča ljudim koji mrze humor.

Izvući novac od Microsofta i Altmana nije razlog ove tužbe, tvrde Muskovi odvjetnici. Cilj je altruističan jer oni žele da se OpenAI-ju sudski naredi da nastavi objavljivati ​​informacije koje se odnose na razvoj njegove umjetne inteligencije. Druga strana zasad o svemu mudro šuti.