Dječji radovi o svemiru letjet će u svemir – i vaša se djeca mogu prijaviti

Svemirska asocijacija jugoistočne Europe pokrenula je kampanju "Šaljemo dječju maštu u svemir!", u sklopu koje će satelitom u orbitu lansirati umjetničke radove djece vrtićke i osnovnoškolske dobi

Sandro Vrbanus petak, 10. veljače 2023. u 09:25

Svemirska asocijacija jugoistočne Europe (SESA), zajedno sa partnerima iz Indije lansirat će zajednički satelit u orbitu, pa su stoga obavijestili djecu i mlade, poglavito one vrtićke i osnovnoškolske dobi, o pokretanju kampanje slanja dječjih umjetničkih radova u svemir, u Zemljinu orbitu, na prvom satelitu u kojem sudjeluje Hrvatska. Ovo će biti posebna, dodatna, misija zajedničkog satelita u kojoj će sudjelovati djeca iz cijele regije pod nazivom "Šaljemo dječju maštu u svemir!"

Sudjeluje i Hrvatska

Zadatak za mališane je nacrtati ili izraditi rad na temu svemira, fotografirati ga i poslati nadležnoj organizaciji u svakoj SESA članici – BIH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Svi dostavljeni materijali biti će objavljeni na stranici SESA-e i spremljeni u memoriju satelita te lansirani u svemir tijekom ove godine. Objavom na internetskoj stranici svi će imati trajnu potvrdu o sudjelovanju, a uvid u materijal biti će neprestano javno dostupan.

Jadransko aero-svemirska asocijacija, kao odgovorna organizacija za realizaciju ove kampanje u Hrvatskoj, poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, učitelje, nastavnike, profesore da obavijeste djecu o kampanji i načinu sudjelovanja. Kampanja traje do kraja veljače 2023. godine.

Svi koji žele poslati svoj rad (fotografiju) mogu to učiniti putem ove poveznice.

INDO-SESA satelit je jedan od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Republike Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i.