Metaverzum kako ga zamišljaju arhitekti Zahe Hadid inspiriran je baranjskim Liberlandom

Libertarijanska mikro-nacija u metaverzumu dopušta stanovnicima da kupuju prazna zemljišta u središtu urbane jezgre i pristupaju im kao avatarima

Mladen Smrekar srijeda, 16. ožujka 2022. u 11:29

Britanska arhitektonska i dizajnerska tvrtka Zaha Hadid Architects ZHA predstavila je svoje viđenje virtualne "libertarijanske mikro-nacije" u metaverzumu zvane The Liberland Metaverse u kojoj stanovnici mogu kupiti prazna zemljišta u središtu urbane jezgre i pristupiti im kao avatarima.

Arhitekti ispred grafičkih dizajnera

Zajednica sadrži hiperrealistične četvrti koje potiču urbanu samoupravu i zone u kojima odsutnost urbanog planiranja "dopušta spontani poredak putem slobodnog procesa otkrivanja".

Liberland u metaverzumu inspiriran je komadom kopna, smještenom na Dunavu između Hrvatske i Srbije
Liberland u metaverzumu inspiriran je komadom kopna, smještenom na Dunavu između Hrvatske i Srbije

ZHA je zamislio da projekt izgradnje metaverzuma vode arhitekti, a ne grafički dizajneri, a ovaj Liberland u metaverzumu inspiriran je komadom kopna, smještenom na Dunavu između Hrvatske i Srbije. Liberland, odnosno Slobodnu Republiku Liberland (Free Republic of Liberland) je mikronacija koju je 2015. proglasio češki libertarijanski političar i aktivist Vít Jedlička

Ovaj zemaljski Liberland dakako nikad nije službeno priznat i pomalo je pao u zaborav, ali je inspirirao i druge slične projekte poput Kraljevine Enklave koju poljski turist Kamil Wrona osnovao na stotinu kvadratnih metara ničije zemlje na hrvatsko-slovenskoj granici, između Brezovice pri Metliki i Brezovice Žumberačke.

"Metaverzum zamišljamo kao otvorenu platformu, temeljenu na slobodnom kruženju uvida i tehnologija otvorenog koda, nadograđujući i sudjelujući u kulturi nedopuštenih inovacija koja je potaknula kripto ekosustav posljednjih godina", objašnjava Patrik Schumacher, ravnatelj ZHA.

Njihov Liberland će funkcionirati kao slobodno područje virtualne stvarnosti s ambicijom da postane mjesto za umrežavanje i suradnju unutar Web 3.0 industrije. Projekt će, kažu, služiti i zajednici libertarijanaca i web 3.0 programerima koji se bave blockchainom.