MUP provodi novu kampanju protiv online kriminala: "Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba"

Preventivna kampanja Web heroj provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite

Sandro Vrbanus petak, 22. prosinca 2023. u 12:42

U Ravnateljstvu policije ovoga je četvrtka predstavljena internetska stranica Web heroj, kao osnova nove promotivne kampanje, koja se provodi pod sloganom "Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba". Projekt provodi Služba kibernetičke sigurnosti i Služba prevencije Ravnateljstva policije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i EU.

"Kad govorimo o kibernetičkom kriminalitetu i kriminalitetu putem društvenih mreža, govorimo o različitim vrstama prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, phishing mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično", pojasnila je voditeljica Službe prevencije Sandra Veber, ujedno i voditeljica kampanje.

Kampanja Web heroj je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu. Tijekom iduće godine preventivna kampanja provodit će se kroz edukaciju građana putem tribina, videomaterijala, televizijskih i radijskih spotova, društvenih mreža te letaka i brošura.

9,7 milijuna eura štete

"U 2022. godini, od različitih oblika kibernetičkih napada, najčešće internetskih prijevara, šteta je iznosila šest milijuna eura, dok u isto vrijeme ove godine iznosi više od 9,7 milijuna eura. Time je vidljiv porast od gotovo 50%, što ukazuje kako je ova kampanja uistinu potrebna. Ove godine zabilježili smo 1781 kibernetički napad, od kojih 90% čine različiti oblici računalnih prijevara i to je porast od 11,5% u odnosu na prošlu godinu. Zaključno, kriminal raste za 11%, dok materijalna šteta raste za 50%", izjavio je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić, ujedno i voditelj projekta.

Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom ove godine zaprimilo je 40-ak kaznenih prijava na štetu građana i trgovačkih društava kojima počinitelji šalju lažne, tzv. phishing poruke, najčešće putem elektroničke pošte ili SMS-a u ime hrvatskih poslovnih banaka, u kojima traže da se ažurira aplikacija za internetsko bankarstvo, no ta poveznica vodi na lažne stranice banaka na kojima građani unose svoje osobne podatke i budu materijalno oštećeni. Materijalna šteta od samo tih 40-ak kaznenih prijava iznosi dva milijuna eura.

Savjeti

Uz najavu kampanje MUP je podijelio i neke poznate savjete kako se zaštititi od internetskih prevara te promotivni spot:

  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.

Ostali korisni savjeti o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu i slično nalaze se na internetskoj stranici Web heroj.