Huawei već sada radi na tehnologiji 5.5G, s 10 puta većim kapacitetom

Huawei na MWC 2023: Svijet je na pragu potpune implementacije 5G tehnologije, sada je vrijeme za ubaciti u višu brzinu uz pomoć čitave ICT industrije

Huawei četvrtak, 2. ožujka 2023. u 14:05

Globalna tehnološka kompanija Huawei Technologies sudjeluje ovih dana na najvećem svjetskom sajmu tehnologije u Barceloni. U svom uvodnom govoru, Huaweijev predsjednik Carrier Business Group, Li Peng, istaknuo je kako u ovim trenucima implementacija 5G tehnologiju u punom zamahu, no nejednaka brzina uvođenja te tehnologije u ruralnim krajevima svijeta prijeti nejednakim ekonomskim, tehnološkim te društvenim razvojem. Ističu kako je vrijeme da ICT industrija zajednički pristupi rješavanju tog problema kako bi čitava zajednica imala pristup i koristi od 5G tehnologije koja će tada pokazati svoje potpune mogućnosti.

Iako je u urbanim sredinama diljem svijeta već omogućeno korištenje 5G mreže, Huawei ističe kako se ne smije stati s inovacijama u tehnologiji. Industrija je u procesu digitalizacije, a brojne slabije razvijene regije tek očekuju sve koristi od 5G tehnologije. Taj se cilj može postići jedino ako čitava ICT industrija zajedno krene rješavati taj problem.

Brži, automatiziraniji i inteligentniji od 5G

Kako se mogućnosti 5G mreže poboljšavaju, korisnici mogu gledati videozapise u visokoj rezoluciji i s različitih kanala, stvarajući novi standard za iskustva sljedeće generacije. 70 posto korisnika već je spremno platiti za bolja 5G iskustva. To znači da operateri mogu usvojiti model mreže kao usluge (NaaS) za poticanje naprednijeg ekosustava 5G aplikacija i sadržaja.

Nužna je suradnja industrije kako bi se riješili problem digitalnog jaza između ruralnih i urbanih sredina. Uvođenje 5G tehnologije podrazumijeva situaciju u kojoj svi imaju koristi zahvaljujući njezinoj brzini i većoj integraciji tehnologije u svakodnevni život. Svjetska telekom industrija već ima pozitivne signale na tržištu te su korisnici spremni platiti i višu cijenu usluga pod uvjetom da ispunjava njihova očekivanja i omogućava izvrsno korisničko iskustvo. To treba biti jasan motiv za bržom daljnjom implementacijom”, istaknuo je Li Peng, Huaweijev predsjednik Carrier Business Group.

Huawei je isto tako napomenuo i tehnološke trendove koji nas očekuju u budućnosti poput uvođenja 5.5G tehnologije. 5.5G će se proširiti na 5G, ali će biti brži, automatiziraniji i inteligentniji od 5G te će podržavati više frekvencijskih pojaseva. 5.5G će pružiti 10 puta veće mrežne mogućnosti, što će se pretvoriti u 100 puta više mogućnosti. Videozapis s besplatnim gledištem, poslovanje u oblaku za poduzeća, mobilne privatne mreže, pasivni IoT te integrirani senzori i komunikacija brzo će se razvijati zahvaljujući ovom napredovanju 5G.