Spanoptic novi je Spanov tehnološki podcast

Novi podcast namijenjen IT publici Spanoptic predstavljat će ljude iz struke koji imaju nešto zanimljivo podijeliti s javnošću

Bug.hr petak, 30. travnja 2021. u 00:00

Tvrtka Span pokrenula je stručni podcast Spanoptic, u kojem je palicu u ruke dala Slavenu Mišku, poznatom inženjeru i inovatoru, a inače čestom gostu na Bugovim stručnim konferencijama. Taj tehnološki orijentiran podcast, u kojem će interni i vanjski IT stručnjaci raspravljati o relevantnim tehnološkim temama, zamišljen je kao mjesečna emisija u kojoj će se IT profesionalci i entuzijasti koji prate tech scenu obraćati isto takvoj publici, ljudima koje zanimaju zbivanja u IT industriji. Svaki će se mjesec obrađivati i komentirati aktualnosti u IT-u te će se pratiti i analizirati novi tech trendovi.

Cilj podcasta stvoriti je platformu koja će okupljati lokalne i regionalne zaljubljenike u IT i dati im forum za diskusiju te dijeljenje znanja i iskustava. Kako odrađuju komplicirane projekte, koje im prepreke predstavlja rad od kuće, ili što su glavni izazovi u području kibernetičke sigurnosti – samo su neka od pitanja na koja ćete odgovore moći dobiti u nadolazećim epizodama podcasta Spanoptic. Sadržaj će biti prije svega namijenjen IT zajednici, inženjerima, sistemašima, developerima i svima onima kojima je tehnologija bliska, da se pobliže upoznaju s načinom rada u Spanu i općenito radom u ovoj industriji.

Dvije epizode Spanoptica već su objavljene, a sve zajedno možete pratiti preko YouTube kanala, Google Podcast platforme, Apple Podcast platforme, Deezera i Spotifya. Posjetite span.eu/spanoptic.
 

1. epizoda – Neostarova digitalna platforma

Prva epizoda podcasta objavljena je sredinom ožujka, a imali ste priliku pogledati detalje o razvoju Neostarove digitalne platforme za prodaju i kupnju rabljenih vozila. Slaven Mišak kroz razgovor sa Spanovim Software Solutions stručnjacima Leom i Marijom uranja u detalje razvoja, arhitekture i dizajna napredne digitalne platforme za prodaju i kupnju rabljenih vozila.
 

2. epizoda – Kako se obraniti od Zero Day napada?

Sredinom travnja objavljena je i druga epizoda Spanoptica, pod nazivom “Kako se obraniti od Zero Day napada?”. Voditelj Slaven Mišak i njegovi gosti, Spanovi stručnjaci za cyber sigurnost Hrvoje Englman i Viktor Ezgeta, približili su nam svijet Zero Day ranjivosti te međusobna nadmudrivanja eksperata koji za život zarađuju iskorištavajući ili krpajući te slabosti u sustavu.

Zero Day je termin koji označava ranjivost u sustavu koje sam vendor nije svjestan, ali za nju zna neka vanjska organizacija, koja će taj propust iskoristiti za vlastite maliciozne aktivnosti. No, postoje i cijele tvrtke koje se bave Zero Day exploitima, nalaze ih i prodaju tvrtkama na čijim su sustavima uočene. Nerijetko čak i same te tvrtke angažiraju hakere kako bi im ukazali na Zero Day slabosti.

Postoje pouzdani hakeri koji nisu anonimni, s dobro poznatim imenima i prezimenima te određenim kvalitetama koje može tražiti netko tko ih je angažirao. Katkad su specifično vješti u nekom području koje određenom vendoru treba, ili su stručnjaci od iznimnog povjerenja, nalaze se u određenoj jurisdikciji ili mogu potpisati određeni NDA, pa kombinacija svega toga vodi njihovom angažmanu.

Naravno, to je tek vrh poslovičnog ledenjaka kada su u pitanju te uzbudljive tematike. Bilo je tu riječi i o bug bounty programima, o tome kako preko abnormalne aktivnosti detektirati eksploataciju Zero Day propusta, credential harvestingu i mnogim drugim specifičnostima virtualnih ratnih fronti s obje strane nečijeg firewalla, ali za više detalja, predlažemo da pogledate cijelu epizodu.

Bug 342 svibanj 2021.