Appleova žalba uspjela – opet smiju prodavati Apple Watch u SAD-u

Prizivni sud privremeno je ukinuo zabranu prodaje pametnih satova. Ta će odluka biti na snazi dok se ne donese konačni pravorijek, ili dok Apple ne pronađe načina dokazati da ne krši tuđe patente

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. prosinca 2023. u 14:05

Apple Watch od ovoga se Božića ne smije prodavati u SAD-u. Odluka je ograničena samo na posljednje modele, Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2, jer oni navodno krše patente vezane za tehnologiju očitanja zasićenosti krvi kisikom, koje drži američka kompanija Masimo. Odluka o zabrani donesena je u Komisiji za međunarodnu trgovinu i odnosi se na uvoz navedenih dvaju modela te njihovu prodaju na području SAD-a. Kako je riječ o vrlo popularnim proizvodima, zabranjenima usred blagdanske sezone, smatra se da je ovo značajan udarac na Apple.

Poništenje zabrane

Međutim, on ipak neće imati puni učinak. Naime, nakon što je Bijela kuća odbila uložiti veto na odluku ITC-a, Apple je uložio žalbu na nju. Obratio se i ITC-u, pokušavajući osporiti njihovu odluku, kao i prizivnom sudu, tražeći privremenu suspenziju zabrane kao hitnu mjeru. Sud je prihvatio Appleov zahtjev i pauzirao odluku ITC-a o zabrani uvoza spornih satova. Takva će odluka biti na snazi dok se ne razriješi glavni spor, pa će Apple sve do tada smjeti prodavati svoja dva najnovija pametna sata.

"Oduševljeni smo što kupcima vraćamo punu ponudu Apple Watcha na vrijeme za Novu godinu", poručili su iz kompanije. Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2, uključujući značajku mjerenja kisika u krvi, ponovno su dostupni za kupnju u Sjedinjenim Američkim Državama u Appleovim trgovinama i online, i to odmah po objavi sudske odluke – dakle već sredinom današnjeg dana.

Dugogodišnji spor

Tijekom žalbenog procesa, a možda i nekog budućeg sudskog procesa, Apple će morati dokazati da njihovi novi satovi ne krše patente, koje drži kompanija Masimo. Priča o tome duga je desetak godina, uključuje i jednu propalu ideju o suradnji, potom i prelazak nekolicine stručnjaka iz Masima u Apple, što je moguće rezultiralo "posuđivanjem" tehnologije. Sporni detalj sada je patentirana tehnologija mjerenja zasićenosti krvi kisikom, koju je Apple ugradio u satove serije 9 i Ultra 2, a u Masimu smatraju da je riječ o metodi za koju oni imaju pravovaljani patent.

Apple je ovih dana čak već planirao i softverski promijeniti algoritme, kako bi zaobišao sporne i patentom pokrivene dijelove tehnologije. U Masimu, pak, smatraju da se "njihova" tehnologija iz Appleovih proizvoda može ukloniti samo hardverskim izmjenama.