Apple mora prestati prodavati najnovije modele Apple Watcha u SAD-u

Zbog nerazriješenog patentnog spora, na tržištu SAD-a neće se smjeti prodavati modeli Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2. Njima su navodno prekršeni patenti medicinske kompanije Masimo

Sandro Vrbanus utorak, 19. prosinca 2023. u 18:04

Apple se ovoga tjedna našao u situaciji bez presedana – na svojem domicilnom, i najvećem, tržištu morat će, usred tradicionalno za prodaju važne blagdanske sezone, prestati prodavati neke od svojih najtraženijih novih proizvoda. Naime, početkom tjedna stigla je odluka Komisije za međunarodnu trgovinu (ITC), prema kojoj je Apple povrijedio patentna prava medicinsko-tehnološke kompanije Masimo ugradnjom tehnologije za praćenje zasićenosti krvi kisikom u Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2.

Ta dva su pametna sata predstavljena protekloga rujna, zajedno s iPhoneom 15, a sada bi mogli biti povučeni s polica američkih trgovina, barem dok se spor ne razriješi. Navodno će ih Apple s webshopa ukloniti u četvrtak, a iz svojih fizičkih trgovina do Badnjaka. Postupit će, dakle, prema odluci ITC-a, a jedina im je mogućnost da se satovi nastave prodavati da američki predsjednik Joe Biden uloži veto na odluku regulatora. Za sada nema naznaka da bi se to moglo dogoditi prije Božića, kada istječe službeni rok.

Duga patentna bitka

Povijest spora oko medicinskih dodataka Apple Watchu seže unatrag čak deset godina. Apple je kompanijom Masimo htio surađivati još od 2013., no sastanke oko te suradnje navodno su bili iskoristili da im preotmu određene stručnjake. Zapošljavanjem njih, dobili su i određenu ekspertizu te informacije o tehnologijama medicinskih senzora.

2020. godine stigla je i prva tužba, kojom Masimo pokušava dokazati "krađu" najmanje 10 svojih patenata. Apple je nedavno predao i protutužbu, tvrdeći da je Masimo svojim satom W1 povrijedio njihove patente. U siječnju ove godine Apple je izgubio prvu tužbu, kada je sud utvrdio da su zaista povrijedili patente Masima kad je riječ o tehnologiji mjerenja zasićenosti krvi kisikom. Upravo ta tehnologija prisutna je u dva najnovija modela, ne i u ostalima, pa će zabrana uvoza u SAD zahvatiti samo Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2.

Iz Cupertina su putem glasnogovornika izrazili snažno neslaganje s navedenom odlukom ITC-a, kao i da traže nove pravne i tehnološke načine da Apple Watch i dalje ostane dostupan kupcima. "Ostane li odluka na snazi, Apple će nastaviti poduzimati sve mjere kako bi Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2 vratio u prodaju u SAD-u što je prije moguće", kažu.

Bloombergov Mark Gurman doznaje da Apple namjerava zabrani doskočiti softverskom zakrpom, odnosno promjenom algoritama koji očitavaju podatke iz senzora i tako mjere zasićenost krvi kisikom. S druge strane, u Masimu vjeruju da se samo hardverskom promjenom na satovima može izbjeći kršenje njihovih patenata.