EU službeno propitkuje X zbog širenja nasilnog sadržaja i dezinformacija

Europska komisija platformi X uputila je zahtjev za informacijama u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, zbog širenja nezakonitog terorističkog i nasilnog sadržaja, dezinformacija te govora mržnje

Sandro Vrbanus petak, 13. listopada 2023. u 10:20

Europska komisija ovoga je četvrtka platformi X (donedavno Twitter) uputila službeni zahtjev za informacijama u skladu s odredbama Akta o digitalnim uslugama. Njihov zahtjev temelji se na tvrdnjama koje su službe Komisije primile o navodnom širenju nezakonitog sadržaja i dezinformacija, posebno o širenju terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje. Zahtjev se odnosi i na usklađenost s drugim odredbama Akta o digitalnim uslugama. Poslan je nedugo nakon što ih je povjerenik za jedinstveno tržište, Thierry Breton, službeno upozorio na zabrinutost vezanu za širenje neželjenog sadržaja, uslijed aktualnog sukoba Izraela i Hamasa oko Gaze.

Propisi za velike platforme

Budući da službeno spada u velike internetske platforme, X od kraja kolovoza 2023. mora poštovati sve odredbe Akta o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacija, rodno uvjetovanog nasilja, kao i sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, prava djeteta, javne sigurnosti i mentalne dobrobiti, poruka je Komisije.

U ovom konkretnom slučaju službe istražuju usklađenost X-a s Aktom o digitalnim uslugama, između ostalog i vezano za njegov pristup i prakse kod prijava nezakonitog sadržaja, rješavanja pritužbi, procjene rizika i mjera za ublažavanje utvrđenih rizika. Službe Komisije ovlaštene su zatražiti dodatne informacije od platforme X kako bi provjerile ispravnu provedbu zakona.

Sljedeći koraci

Platforma X zatražene informacije mora dostaviti do 18. listopada 2023. za pitanja povezana s aktivacijom i funkcioniranjem X-ova protokola za odgovor na krizu, a o ostalim pitanjima do 31. listopada. Na temelju odgovora platforme X Komisija će odrediti iduće korake. To bi moglo uključivati i službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

Prema njemu, Komisija može izreći novčane kazne u slučaju odgovora koji bi sadržavali netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije. Ako X ne odgovori, Komisija može informacije zatražiti formalnom odlukom. U tom bi slučaju izostanak odgovora u naznačenom roku mogao dovesti do izricanja sankcija.

Pišem ti pismo

Osim ove društvene mreže, službena su prva upozorenja dobili Meta i TikTok, od kojih se sada također očekuju preliminarni odgovori o tome kako postupaju s ilegalnim sadržajem i dezinformacijama. Kad je riječ o TikToku, Breton posebno naglašava da oni imaju dodatnu odgovornost, jer su im korisnici u velikoj mjeri djeca i mladi, koje je potrebno posebno štititi od nasilnog sadržaja.