Europska komisija smatra da je i iPadOS "nadzornik pristupa" kao i iOS

Nakon što je na snagu stupio europski Akt o digitalnim tržištima, strožim su se pravilima morali prilagoditi oni koje je Komisija poimence izdvojila kao "nadzornike pristupa". Sada se njima pridružuje i iPadOS

Sandro Vrbanus utorak, 30. travnja 2024. u 09:10

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft bilisu prvi "nadzornici pristupa" (eng. gatekeeper), koji se moraju ravnati prema pravilima iz europskog Akta o digitalnim tržištima. Kao ključne velike platforme, na koje se taj Akt odnosi, tada su istaknuti, primjerice, Facebook, WhatsApp, TikTok, Chrome, Safari, ali i iOS, Android te Windowsi iz domene operacijskih sustava. Zbog novih pravila svi su oni morali unijeti određene promjene, pa je tako Apple bio primoran otvoriti svoj iOS vanjskim aplikacijama.

No, Europska Komisija još nije gotova s reguliranjem poslovanja tog američkog tehnološkog giganta u EU. Sada se inicijalni popis "nadzornika pristupa" širi za još jednu Appleovu platformu, iPadOS. Operacijski sustav za tablete izvedenica je iOS-a, pa kao takav također mora slijediti pravila Akta. EK poručuje da je provela istragu i zaključila sljedeće:

  • Brojem korisnika iPadOS se kvalificira kao nadzornik, posebice u slučaju poslovnih korisnika,
  • Krajnji su korisnici "zaključani" u ovaj OS, a Apple koristi svoju poziciju kako bi ih demotivirao na prelazak na neku drugu platformu,
  • Poslovni su korisnici također "zaključani" na iPadOS, jer im je tamo velika baza komercijalno atraktivnih korisnika, kojima je iPad vrlo bitan u određenim segmentima.

Prema svemu tome, iPadOS služi kao bitan dio načina kako tvrtke dolaze do krajnjih korisnika, a Apple uživa vrlo dobro osiguranu dominantnu poziciju – a to je Europskoj Komisiji posebno problematično. Prijelazno razdoblje koje je Apple dobio za prilagodbu iznosi šest mjeseci, pa ćemo u tom razdoblju vidjeti hoće li promjene s iOS-a biti preslikane i na ovaj OS.

Početkom ožujka, Komisiji su se javili i Booking, ByteDance te X, prijavljujući da neke njihove usluge također prelaze pragove zacrtane u Aktu o digitalnim tržištima, pa bismo do 13. svibnja mogli doznati još odluka u istom smjeru, kao što je ova aktualna vezana za iPadOS.