Europski parlament načinio još jedan korak prema univerzalnom punjaču malih uređaja

Europarlamentarci iz Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača velikom većinom glasova prihvatili su prijedlog teksta Direktive kojom će USB-C postati jedinstveni standard za sve male uređaje

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. travnja 2022. u 06:00

Prošle jeseni Europska je komisija objavila prijedlog regulative kojom bi se proizvođačima malih elektroničkih uređaja uvjetovalo da na njih ugrade isključivo univerzalni priključak za punjenje, tipa USB-C. Ovaj prijedlog, pravno gledano, donosi reviziju Direktive o radijskoj opremi, koja bi obvezala sve proizvođače na korištenje istog standarda, i to za sljedeće "male elektroničke uređaje": pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre, u slučaju da ih se puni pomoću kabela.

Ove srijede prijedlog nove regulative prošao je još jedan korak ka usvajanju: velikom većinom glasova prihvatili su ga članovi Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta.

Manje otpada

Prema prihvaćenom tekstu, od obveze korištenja priključka tipa USB-C bili bi oslobođeni tek uređaji premaleni da se ovaj utor ugradi na njih – primjerice, pametni satovi, narukvice i slična sportska oprema. Osim toga, eurozastupnici žele da se na ambalaži svih elektroničkih uređajima jasno istaknu informacije o mogućnostima njihovog punjenja, kao i činjenica dolazi li u paketu s uređajem i punjač. Takva bi oznaka, kažu, omogućila da se izbjegnu zabune i nedoumice te bi olakšala odluku o kupovini, primarno onim kupcima koji posjeduju više uređaja i ne trebaju uz svakoga dobiti dodatni punjač. Ovi prijedlozi imaju za cilj smanjiti količinu elektroničkog otpada.

Članovi spomenutog Odbora svjesni su i sve veće popularnosti bežičnog punjenja, pa predlažu Europskoj komisiji da do kraja 2026. godine uvede pravila o minimalnoj interoperabilnosti novih sustava za bežično punjenje. Namjera takvih pravila bila bi smanjiti fragmentaciju tog tržišta, nastaviti smanjivati količine elektroničkog otpada i osigurati da se potrošači ne osjećaju "zaključano" unutar sustava proizvođača koji koriste vlastite standarde za punjenje.

Obuhvatit će i laptope

Izvjestitelj za ovaj prijedlog Alex Agius Saliba, naglasio je: "Dok pola milijarde punjača za prijenosne uređaje svake godine stiže u Europu, stvarajući tako 11 do 13 tisuća tona elektroničkog otpada, jedinstveni punjač za mobitele i druge male i srednje uređaje bio bi od koristi svima. Pomoći će u očuvanju okoliša, ponovnom korištenju elektronike, uštedi novca i smanjit će nepotrebne troškove kako kompanijama tako i potrošačima". Najavio je i kako će prijedlozi ići u smjeru širenja raspona uređaja na koje se ovakva pravila odnose, pa će s vremenom jedinstveni standard punjača tipa USB-C biti proširen i na prijenosna računala.

Nakon ovog prihvaćanja regulative, ona će biti upućena na glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u svibnju. Bude li prihvaćena i tamo, usvojeni tekst poslužit će kao osnova za početak pregovora s vladama država članica o finalnom izgledu regulative.