Europski parlament prihvatio set novih pravila za praćenje transakcija kriptovalutama

Kontroverzni prijedlog europske regulative tržišta kriptovaluta, MiCA, prošao je još jednu zakonodavnu proceduru. Potvrdili su ga većinom glasova eurozastupnici, a sada je na redu tek Vijeće

Sandro Vrbanus petak, 21. travnja 2023. u 11:05

Prošle godine usuglašena nova europska regulativa vezana uz kriptoimovinu i kriptovalute, Markets in Crypto-assets (MiCA), prošla je na glasanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Eurozastupnici su većinom glasova prihvatili prvi set pravila kojima će se na području Europske unije uvesti praćenje većih transakcija kriptovalutama, sprječavati pranje novca te uvesti nova pravila za nadzor tržišta i zaštitu krajnjih ulagača.

Manje slobode na kriptotržištu

Prihvaćen je isti tekst regulative, koji je predstavljen javnosti sredinom prošle godine. Osnovni cilj MiCA-e je, poručuju europski zakonodavci, osigurati da transakcije u kriptovalutama, kao i sve druge financijske operacije, uvijek mogu biti praćene, a one sumnjive i blokirane. Informacije o izvoru imovine i njezinom primatelju u slučaju svake će transakcije morati "putovati" zajedno s transakcijom, pa biti pohranjene na njezina oba kraja – kod pošiljatelja i kod primatelja kriptoimovine.

Novi set regulative obvezat će institucije i na praćenje svih transakcija većih od 1.000 eura, koje se obavljaju s privatnih digitalnih novčanika (self-hosted wallets), a kada je u njih uključen i novčanik kojim upravlja neki od pružatelja usluga na kriptotržištu. Praćenje transakcija neće se provoditi kod osobnih izravnih plaćanja.

Novi skup pravila donosi i mehanizme za zaštitu od tržišne manipulacije, sprječavanje pranja novca kroz kriptovalute, financiranje terorizma i ostalih kriminalnih aktivnosti. Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) bit će zaduženo za provedbu pravila, kao i za stvaranje popisa kriptomjenjačnica koje rade na području EU, a nisu za to službeno ishodile dozvolu.

Naposlijetku, MiCA ima i cilj smanjiti utjecaj rudarenja kriptovaluta na okoliš. Iako se ranije govorilo da će sveobuhvatnim europskim pravilima biti zabranjeno rudarenje po principu "proof of work", taj je prijedlog u pregovorima među europskim institucijama izbačen. Sada nova regulativa zahtijeva tek od velikih pružatelja usluga na kriptotržištu da ubuduće izvještavaju o svojem utrošku električne energije.

Nakon što je prošao glasanje u Europskom parlamentu, tekst MiCA-e sada mora samo još potvrditi i Vijeće. Nakon toga i objave u službenom glasilu EU, stupit će na snagu za 20 dana. Ipak, ovo ne znači da će Vijeće sigurno i lako donijeti formalnu odluku. Vidjeli smo već da u toj instituciji neki značajni prijedlozi znaju "zapeti" – takvu sudbinu doživio je prijedlog o ukidanju ljetnog i zimskog vremena, ali i nedavno daleko važniji prijedlog o zabrani prodaje svih automobila na fosilna goriva od 2035. godine.