Postignut dogovor o regulaciji kriptovaluta na razini EU

Europski parlament i Vijeće postigli su ovoga tjedna dogovor o novim pravilima kojima bi se nadzirale kriptovalute, štitili njihovi korisnici te uveli standardi za očuvanje okoliša

Sandro Vrbanus subota, 2. srpnja 2022. u 13:33

Nova europska regulativa vezena uz kriptoimovinu i kriptovalute, Markets in Crypto-assets (MiCA) ima za cilj uvesti transparentnost, mogućnost nadzora te ukinuti anonimnost na kriptotržištima. Kao takva, već prilikom prvog predstavljanja podigla je mnogo bure u javnosti, pogotovo među kriptoentuzijastima, no čini se kako to neće spriječiti njezino donošenje.

Europski parlament i Vijeće postigli su ovoga tjedna dogovor o novoj regulativi, a njezini ciljevi su, među ostalim: transparentno informiranje potrošača o rizicima i troškovima, održanje stabilnosti i integriteta tržišta, reguliranje javnih ponuda kriptoimovine, zaštitu od manipulacija tržištem, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. MiCA će, kažu, regulirati područja kritpoimovine koja nisu regulirana postojećim zakonima u EU.

Regulativa i za NFT-e

Jedna od tema pregovora bili su i nezamjenjivi tokeni, NFT-i. Odlučeno je da će se u MiCA regulativu ugraditi odredbe koje će izuzeti od reguliranja NFT-e, ako se oni javnosti nude po fiksnoj cijeni. Kao primjer su navedeni NFT-i u obliku ulaznica za kino, digitalnih kolekcionarskih primjeraka vezanih uz odjeću ili pak oni koji se kupuju unutar videoigara. No, NFT-i koji služe kao financijski instrument ili se prodaju poput ostale kriptoimovine, trebali bi biti dodatno regulirani.

U roku od 18 mjeseci Europska komisija bit će zadužena za pripremu sveobuhvatne procjene i, ako se to bude smatralo potrebnim, posebnog zakonodavnog prijedloga za stvaranje sustava za nezamjenjive tokene i otklanjanje novih rizika koji proizlaze iz takvog novog tržišta.

Strože prema stablecoinima

Nedavna kretanja na tržištima stablecoina još su jednom pokazala rizike u nedostatku regulacije, smatraju u EU. Iz tog razloga uredbom MiCA zaštitit će se potrošači tako što će od izdavatelja stabilnih kriptovaluta zahtijevati stvaranje dovoljno likvidne rezerve s omjerom 1/1 i dijelom u obliku depozita. Izdavatelj će tako morati osigurati minimalnu likvidnost.

Nadalje, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) nadzirat će sve stablecoine, pri čemu će prisutnost izdavatelja u EU-u biti preduvjet za svako izdavanje.

Praćenje transakcija

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) zaduženo je za stvaranje teksta nove europske MiCA regulative. U njemu će pisati kako će se točno i koje institucije brinuti za transparentnost i sigurnost kriptovaluta te kako će se zapravo pratiti transakcije na tom tržištu. Naime, jedan od ciljeva MiCA-e je i učiniti sve transakcije kriptom transparentnima, pa čak i ako se radi o "privatnim" plaćanjima, iz vlastitih digitalnih walleta korisnika.

Odlučeno je da će pružatelji usluga trgovanja kriptovalutama morati pratiti takve transakcije i verificirati identitete osoba koje u njima sudjeluju. Izuzetak će ipak biti za transakcije manje od tisuću eura. Međutim, svatko tko na privatni wallet primi, ili s njega pošalje, preko 1.000 eura, morat će potvrditi svoj identitet i dokazati da je upravo on stvarni vlasnik navedenog digitalnog novčanika. Izuzete od ovog pravila bit će transakcije s privatnog na privatni wallet, tj. one za koje nije potreban posrednik u obliku mjenjačnice ili burze kriptovaluta.

Dodatnu zaštitu potrošača osigurat će se i time što će MiCA zahtijevati da pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom poštuju stroge zahtjeve za zaštitu potrošača i odgovarat će ako izgube kriptoimovinu ulagatelja.

Nema zabrane PoW-a

Iako se spominjala u nekim ranijim verzijama, MiCA neće donijeti zabranu "proof of work" rudarenja kriptovaluta, koje je i dalje dominantno i koristi se za verifikaciju transakcija u bitcoinu i ethereumu. Umjesto toga, sudionici na tržištu kriptoimovine morat će dostaviti informacije o svojem ekološkom i klimatskom otisku. Europska komisija morat će u roku od dvije godine podnijeti izvješće o utjecaju kriptoimovine na okoliš i uvođenju obveznih minimalnih standarda održivosti, uključujući "proof of work", pa će se o njemu odlučivati tek tada.

Tekst MiCA-e, jednom kada bude finaliziran, morat će na provjeru u Odbor za ekonomiju Europskog parlamenta, a tek potom će moći biti izglasan na plenarnoj sjednici. Novi propisi mogli bi tako stupiti na snagu krajem ove ili početkom sljedeće godine.

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


2-kanalno pojačalo snage

PARASOUND 275 V2

200W mono, 20 Hz - 50 kHz, dva para izlaza za zvučnike s A/B tipkama, učinkovit dizajn s niskim zagrijavanjem, stereo ili mono rad, pozlaćeni RCA ulazni priključci.

8.245 kn 1.094,30 € 9.699 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnik

MARSHALL Stanmore II

Bluetooth 5.0 i aptX , 50-20 000Hz, funkcija više hostova, mogućnost žičnog povezivanja, 1 pojačalo klase D od 50 W za woofer, 2 pojačala klase D od 15 W za visokotonce.

2.599 kn 344,95 € Kupi