Francuska zabranila prodaju iPhonea 12 zbog zračenja

Prema testiranjima ANFR-a, specifična stopa apsorpcije zračenja iPhonea 12 prelazi zakonsku granicu. Iz tog je razloga Appleu zabranjeno da prodaje taj model iPhonea u Francuskoj

Matej Markovinović srijeda, 13. rujna 2023. u 16:08
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Appleu je zabranjena prodaja iPhonea 12 u Francuskoj jer je specifična stopa apsorpcije (SAR) zračenja iznad zakonske granice, priopćio je francuski ministar za digitalnu ekonomiju, Jean-Noel Barrot.

Naime, francusko regulatorno tijelo ANFR provelo je testiranja na preko 141 modela mobitela, među kojima je i iPhone 12 te su otkrili da Appleov tri godine star uređaj emitira 5,74 vata po kilogramu kada se nalazi u džepu traperica. Inače, standard Europske unije za SAR iznosi 4,0 vata po kilogramu.

Kako prenosi Reuters, Apple je u međuvremenu demantirao te tvrdnje, izjavivši da je sve u skladu s regulacijama. S druge strane, Barrot navodi da bi se ovaj problem mogao riješiti softverskim ažuriranjem te da Apple treba promptno reagirati.

"Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna. Ako to ne učini, spreman sam narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući i za velike tehnološke tvrtke", rekao je Barrot te naveo da će ovaj slučaj proslijediti i ostalim regulatornim tijelima unutar EU.