Hrvatska će ipak potpisati europsku deklaraciju o startupima

Iz Vlade Republike Hrvatske potvrđeno nam je kako će se i naša zemlja potpisom pridružiti inicijativi Europske komisije Startups Nations Standard of Excellence koja ima za cilj olakšati rad startupima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. ožujka 2021. u 13:33

Prošloga petka, izvijestili smo o tome na ovom mjestu, na razini Europske unije donesena je deklaracija EU Startup Nations Standard, inicijativa kojom se želi u zemljama članicama Europske unije zakonskim rješenjima pogodovati razvoju startupa.

Tada su deklaraciju potpisale 24 zemlje Europske unije, a među one tri koje na popisu nedostaju, uz Mađarsku i Bugarsku, našla se Hrvatska. Zbog ove neobične situacije, a i činjenice da tehnološki startupi u Hrvatskoj u proteklih godinu dana bilježe fantastične međunarodne poslovne uspjehe, obratili smo se izravno Vladi Republike Hrvatske.

U našem smo upitu od odgovornih pokušali doznati zašto Hrvatska nije potpisala ovu deklaraciju te hoće li, i kada, to učiniti. Danas smo iz Službe za odnose s javnošću i protokol Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dobili kratak odgovor. U njemu stoji sljedeće: "Postupak pripreme pridruživanja Republike Hrvatske ovoj inicijativi je u tijeku. Republika Hrvatska će navedenu Deklaraciju potpisati početkom travnja."

Startupi su snaga Hrvatske

U samo proteklih 12 mjeseci Hrvatska je dobila prvog startupaškog "jednoroga", kompaniju s vrijednošću većom od milijardu dolara – bio je to Infobip. Druga kompanija kojoj se smiješi ovolika tržišna valuacija su Rimac Automobili, a ne smijemo zaboraviti niti velike uspjehe Nanobita, FIVE-a, Orqe i Photomatha – koji potvrđuju da IT industrija mora biti jedna od strateških grana hrvatskog gospodarstva.

Na ovu temu je na Bug Future Showu prošloga mjeseca održana i najgledanija panel rasprava, koju možete još jednom pogledati u nastavku.