Italija kaznila Apple i Amazon za tajno udruživanje na štetu kupaca slušalica Beats

Talijanska agencija za tržišno natjecanje odredila je Appleu i Amazonu kazne od ukupno više od 200 milijuna eura jer su se prije nekoliko godina dogovorili o povlaštenoj prodaji slušalica marke Beats

Sandro Vrbanus utorak, 23. studenog 2021. u 14:25

Talijanska agencija koja brine o zaštiti tržišnog natjecanja, AGCM, odredila je kazne Amazonu i Appleu za slučaj ilegalnog komercijalnog ugovora kojim je uređena prodaja slušalica marke Beats na tom tržištu. Istraga agencije pokazala je kako su ove dvije kompanije 2018. godine potpisale ugovor prema kojem će na talijanskoj inačici Amazonove web trgovine ograničiti tko smije prodavati Appleove slušalice marke Beats. Ugovor je uključivao odredbu prema kojoj to smiju činiti samo određeni prodavači, što je diskriminatorno i suprotno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije (TFEU).

Istražitelji kažu kako je ovaj ugovor ograničio broj prodavača, dajući dozvoli samo Amazonu i nekolicini kompanija da u Italiji prodaju Beatsove proizvode. Odrednice ugovora zabranjivale su i prekograničnu prodaju, pa su time prodavatelji bili diskriminirani i na temelju njihovog geografskog položaja.

Skupa diskriminacija

Rezultat dogovora Amazona i Applea bilo je smanjenje konkurencije na web trgovini Amazon.it, a time je došlo i do manje ponuđenih popusta. Ovakva praksa umanjila je tržišne slobode i pravo nastupa na tržištu za manje prodavače, što je zapravo ilegalno umanjivanje konkurencije koje šteti tržištu i potrošačima.

Iz navedenih razloga AGCM je izrekao novčane kazne. Amazon bi trebao platiti 68,7 milijuna, a Apple 134,5 milijuna eura. Povrh toga, moraju i prekinuti s ilegalnim dogovorima koji umanjuju konkurenciju na tržištu te tako dozvoliti svim prodavačima da putem Amazona prodaju Beatsove proizvode, na slobodan i nediskriminatoran način.

I Amazon i Apple službeno su najavili da će se žaliti na ovu kaznu. Iz Applea se pravdaju kako "usko surađuju s prodavateljima kako bi kupcima osigurali da kupuju samo originalne proizvode". U Amazonu smatraju da je kazna "neproporcionalna i neopravdana". Odbacuju navode da su profitirali od ograničavanja broja prodavača na svojoj platformi, jer i njihov uspjeh ovisi o tome.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi