Od 2. kolovoza započinje izdavanje novih "digitalnih" osobnih iskaznica

Nova osobna imat će dva elektronička čipa, moći će se koristiti umjesto zdravstvene iskaznice i putovnice unutar EU, ali ne i umjesto vozačke dozvole. Izdavanje započinje od 2. kolovoza

Sandro Vrbanus utorak, 25. svibnja 2021. u 13:13

Prošle godina Vlada Republike Hrvatske donijela je novi Zakon o osobnoj iskaznici koji mijenja izgled i funkcionalnosti glavnog identifikacijskog dokumenta hrvatskih državljana. Sada je u javnu raspravu pušten prijedlog izmjena s time povezanog pravilnika, pa je javnost doznala i nekoliko novih detalja koji se tiču novog obrasca osobne iskaznice.

Prije svega, potrebno je znati da će se nove iskaznice izdavati od 2. kolovoza. Ono što će biti jedna od većih novosti jest činjenica da će se osobna moći prenijeti i na mobitel, u obliku e-osobne. To će biti moguće jer će na novoj iskaznici postojati dva čipa – jedan koji će sadržavati osnovne podatke o osobi i digitalne certifikate, te drugi s kojeg će se moći očitavati biometrijski podaci (prikaz lica i dva otiska prstiju) zaštićeni enkripcijom i pohranjeni u interoperabilnim formatima.

Tako će vlasnici novih osobnih iskaznica moći koristiti taj dokument umjesto putovnice prilikom putovanja u zemljama EU, te očitavati biometrijski čip na e-Gate sustavima u zračnim lukama.

Osobna i umjesto zdravstvene

Čip s digitalnim certifikatima omogućit će da se na njega pohrane i podaci inače dostupni s iskaznice zdravstvenog osiguranja. O tome smo već pisali na ovom mjestu, kao i o činjenici da zbog važećih pravila EU za sada osobna iskaznica neće moći zamijeniti vozačku dozvolu. Digitalni certifikati bit će identifikacijski i potpisni, što znači da će se njome moći lakše nego do sada prijavljivati, primjerice, na sustav e-Građani. Ministarstvo zdravstva naknadno će odlučiti o tome hoće li nova osobna iskaznica moći zamijeniti i iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Uz novu osobnu bit će dostupna i prateća mobilna aplikacija koja će poslužiti kao vjerodajnica visoke razine – drugim riječima, ako izvadite novu osobnu iskaznicu, za pristup e-Građanima s najvišom razinom sigurnosti više nećete morati imati poseban čitač. Njegovu će ulogu moći preuzeti mobitel, pa će se putem njega ili tableta moći pristupati sustavu e-Građani s visokom razinom sigurnosti, samo očitavanjem certifikata s osobne iskaznice.

Predložak izgleda nove osobne iskaznice
Predložak izgleda nove osobne iskaznice

Nove osobne iskaznice, kao i ove koje se trenutačno izdaju, imat će rok trajanja od 5 godina (osim za osobe starije od 70 godina, koje će ih dobiti trajno, ali bez digitalnih certifikata). Prilikom predavanja zahtjeva za novu osobnu neće biti potrebno priložiti fotografiju, ali samo u slučaju ako ste u pet godina prije toga izvadili putovnicu ili osobnu iskaznicu, a izgled vam u međuvremenu nije bitno promijenjen.

Ponešto će biti izmijenjen i sami izgled iskaznice – ona će s prednje strane sada imati plavu zastavu EU s 12 žutih zvjezdica, unutar čega će biti ispisana oznaka HR.