Stižu nove osobne iskaznice s više digitalnih mogućnosti

Sabor je danas izglasao izmjene Zakona o osobnoj iskaznici prema kojima će na novim iskaznicama biti dodatni biometrijski identifikatori, više digitalnih certifikata, a bit će i kompatibilne s mobitelima

Sandro Vrbanus utorak, 15. prosinca 2020. u 16:25

Državljani Republike Hrvatske ubuduće će dobivati osobne iskaznice usklađene s pravilima Europske unije i s nešto više mogućnosti potpisivanja, autoriziranja na Internetu te s biometrijskim podacima pohranjenima na čipu samog dokumenta. Hrvatski sabor danas je prihvatio izmjene Zakona o osobnoj iskaznici koje je u proceduru Vlada pustila u svibnju ove godine.

Prema prihvaćenom tekstu Zakona, na novim osobnim iskaznicama će se u elektroničkom obliku pohranjivati dodatni biometrijski identifikatori, tj. prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima, te se mogu pohraniti i identifikacijski certifikat i potpisni certifikat. Oni će služiti za identifikaciju korisnika i autentifikaciju na raznim elektroničkim uslugama.

Novi rokovi trajanja

Nove osobne iskaznice za sve će građane vrijediti pet godina od izdavanja, osim onima starijima od 70 godina – njima će vrijediti 40 godina. Isto tako osobe starije od 70 godina moći će birati hoće li ishoditi osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom ili bez njega, budući da certifikati traju tek 5 godina.

Stare osobne iskaznice koje ne zadovoljavaju nove sigurnosne kriterije bit će postupno povlačene, a prijelazno razdoblje trajat će 10 godina. Nove osobne iskaznice vizualno će se razlikovati od postojećih jer će imati oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku, okruženu s 12 žutih zvjezdica kao simbola EU.

Kompatibilne s mobilnim uređajima

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici omogućuje se stvaranje tehničkih preduvjeta za korištenje elektroničkih funkcionalnosti osobne iskaznice i na drugim uređajima osim računala te potpuna digitalizaciju svih usluga tijela državne uprave. To znači da ćemo uskoro, umjesto posebnih čitača, osobne iskaznice moći "pročitati" putem NFC čipova na mobitelima – no, tek nakon što Ministarstvo unutarnjih poslova odradi ograničeni pilot projekt za razvoj elektroničke osobne iskaznice na mobilnim uređajima.

"(…) omogućilo bi se korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima kao do sada. Dakle, daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobilnih telefona ili tableta. Bitno je za naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati", poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prilikom predstavljanja ovog Zakona.

Umjesto zdravstvene iskaznice i putovnice, ali ne i vozačke dozvole

Iako je prilikom donošenja Zakona bilo govora o tome da bi nova osobna iskaznica mogla zamijeniti i druge osobne dokumente, odnosno na čipu imati podatke o njima, to neće biti u potpunosti izvedivo. Osobna će tako moći zamijeniti, primjerice, zdravstvenu iskaznicu, što je novim Zakonom predviđeno, no ne i vozačku dozvolu.

Sto se tiče funkcionalnosti vozačke dozvole u osobnoj iskaznici, Vlada ističe da se vozačke dozvole u zemljama članicama EU izdaju u skladu sa zajedničkim pravilima Unije, kojima je propisan izgled i sadržaj vozačkih dozvola. Iz tog razloga osobna iskaznica ne može sadržavati funkcionalnost vozačke dozvole. U putovanjima unutar EU nove osobne iskaznice omogućit će građanima potpuno bezbrižno kretanje preko granica bez putovnica.