Od sutra, 1. srpnja, dodatni troškovi na male pakete naručene iz trećih zemalja - evo koliko iznose

Od 1. srpnja u Europskoj uniji PDV se naplaćuje na sve pošiljke iz trećih zemalja, a uz to morat ćete platiti i dodatnu naknadu Hrvatskoj pošti koja će vam naplatiti kontrolni pregled pošiljaka

Sandro Vrbanus srijeda, 30. lipnja 2021. u 14:37

U četvrtak, 1. srpnja 2021., stupaju na snagu nova pravila oporezivanja poštanskih pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu, tj. paketa naručenih putem Interneta iz zemalja izvan Europske unije, poput Kine ili Ujedinjenog Kraljevstva. Na temelju odredba Direktiva Vijeća EU-a ukida se porezna olakšica pri uvozu pošiljaka iz trećih zemalja vrijednosti do 22 eura (160 kuna) koje su kupljene u e-trgovinama. Ova promjena znači da će sve pošiljke manje vrijednosti koje ubuduće naručite, ili ste ih već naručili ali tek trebaju stići, neminovno poskupjeti. U nastavku pročitajte i koliko.

Prvo PDV…

Sukladno spomenutoj Direktivi, PDV od 25% će se naplaćivati na sve pošiljke s robom koje od 1. srpnja pristignu u Hrvatsku, bez obzira na datum kupnje. PDV će se plaćati odmah prilikom kupnje, ako prodavatelj koristi europski sustav IOSS (Import One Stop Shop), odnosno prilikom uručenja paketa u svim drugim slučajevima.

"Pošiljke koje ovih dana iz inozemstva stižu u prostorije Novog sortirnog centra ubrzano se pripremaju za dostavu i otpremaju na adrese korisnika. Unatoč velikim količinama pošiljaka koje svakog dana pristižu u Novi sortirni centar, zastoja nema, a pošiljke se u sortirnici minimalno zadržavaju. Trenutačno se obrađuju pošiljke pristigle danas i jučer navečer, a radnici Sektora međunarodnih poslova ulažu dodatne napore da se sve pošiljke male vrijednosti obrade prije stupanja na snagu novih pravila oporezivanja, odnosno bez naplate PDV-a i kontrolnog pregleda", poručili su ovom prilikom iz Hrvatske pošte, koja će podnijeti i najveći operativni teret nove promjene pravila.

Sektor međunarodnih poslova Hrvatske pošte spreman je za pregled i obradu velikog broja malih paketa od 1. srpnja
Sektor međunarodnih poslova Hrvatske pošte spreman je za pregled i obradu velikog broja malih paketa od 1. srpnja

…a potom i naknada Pošte

S obzirom na to da će sve pošiljke koje pristižu iz trećih zemalja morati proći kontrolni pregled, Hrvatska pošta uvela je nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka. Sukladno tome, već smo izvještavali, uvest će i nova naknada za taj kontrolni pregled, pa će, osim 25% PDV-a, na svaki paket koji Poštom stigne u Hrvatsku biti zaračunat i dodatni fiksni iznos.

Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura plaćat će se 18,50 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1.000 eura 37,00 kuna.

Iznosi naknada formirani su na temelju dodatnih troškova, kažu iz Hrvatske pošte. Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja je proces koji sadrži više podataka, zahtijeva implementaciju i održavanje novog informatičkog sustava te podrazumijeva složeniju operativnu kontrolu koju obavljaju radnici Hrvatske pošte – pa odatle i novi troškovi koji će se prevaliti na primatelja pošiljke.

Dodatna pojašnjenja

Domaći regulator tržišta poštanskih usluga, HAKOM, razriješio je neke nedoumice korisnika vezane za naplatu dodatne naknade za kontroli pregled Hrvatskoj pošti.

Sukladno novim propisima EU, koje je primijenila i Republika Hrvatska, HP će naplaćivati navedene usluge neovisno o tome je li PDV za robu u predmetnim pošiljkama plaćen u trećim zemljama ili nije, je li plaćen putem IOSS sustava ili nije, budući je HP obvezna, pod nadzorom Carinske uprave RH, za svaku pošiljku koja sadrži robu iz trećih zemalja izraditi sigurnosnu (ENS) i carinsku deklaraciju.

Izuzetak ostaju jedino poštanske pošiljke koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi u kunskoj protuvrijednosti do 45 eura, osim ako se radi o alkoholu, duhanu i parfemima. Također, dosadašnja procedura primjenjivat će se i dalje za poštanske pošiljke u kojima se nalazi roba vrijednosti preko 150 eura – za što će primatelji prigodom uručenja trebati platiti iznos carine, poštarine i PDV-a sukladno dosadašnjim propisima.