Potvrđeno nam je - povrh PDV-a na male pakete, od 1.7. plaćat ćemo i dodatnu naknadu Hrvatskoj pošti

Hrvatska pošta potvrdila nam je da će zbog povećanog opsega posla vezanoga uz obradu pošiljaka iz trećih zemalja uvesti dodatnu naknadu za kontrolni pregled. Koliku, još nije odlučeno

Sandro Vrbanus srijeda, 2. lipnja 2021. u 15:10

Zbog europskih će propisa od 1. srpnja sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku izvan Europske unije biti oporezivane PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti. Ova odluka formalno se naziva "ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 EUR (160,00 kuna)", a početak njezine primjene znači da će svi paketi naručeni preko Interneta, koji u Hrvatsku pristignu nakon 1. srpnja, poskupjeti za 25% ako dolaze iz trećih zemalja (primjerice, Kine ili Velike Britanije).

O detaljima ove promjene već smo pisali ovdje, a prenijeli smo i planove Hrvatske pošte za procedure vezane uz pakete iz trećih zemalja. Sada su nam, pak, iz Hrvatske pošte potvrdili i ono što smo tada slutili: zbog povećanog opsega posla bit će uvedena i nova naknada. Mali paketi iz trećih zemalja, dakle, poskupjet će nam i za više od 25%.


Novi procesi – novi troškovi

Odredbom Europske unije, kažu iz HP-a, poštanski operatori dužni su određivati, izračunavati i naplaćivati PDV na pakete s robom koji se uvoze iz trećih zemalja te će zbog promjene u naplati PDV-a poštanski operatori uvesti nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka.

"Hrvatska pošta morat će obaviti provjeru svih pošiljaka iz trećih zemalja te će zbog povećanih troškova biti uvedena naknada za kontrolni pregled pošiljaka koje sadrže robu. Razmatramo nekoliko modela naplate te ćemo uskoro donijeti novi cjenik i o tome obavijestiti javnost", poručeno je za Bug.hr.


Sve pošiljke bit će praćene

Uvođenjem novih pravila neće se sve promijeniti na gore. Naime, sve pošiljke iz trećih zemalja nakon 1. srpnja bit će označene i moći će se pratiti putem sustava za praćenje pošiljaka.

Iz Hrvatske pošte podsjećaju naše čitatelje kako se do sada put većine pošiljaka iz trećih zemalja nije mogao pratiti obzirom da je poštarina za njih bila besplatna ili simboličnog iznosa, odnosno pošiljatelji su za male pakete uglavnom koristili uslugu slanja obične pismovne pošiljke. Zbog novih pravila sve takve pošiljke morat će imati broj koji će korisnicima služiti za praćenje.

U sklopu Posebnog postupka oporezivanja (IOSS), PDV će biti unaprijed obračunat i uključen u iznos koji kupac plaća pošiljatelju. U slučaju da pošiljka nije u navedenom sustavu, korisnik će platiti PDV pri preuzimanju, odnosno uručenju pošiljke.

Napomenimo ovdje i kako će PDV nakon 1.7. biti obračunavan na sve male pakete iz trećih zemalja koji stignu u Hrvatsku, pa i one koji su naručeni prije tog datuma.