Od sutra strože kazne u prometu, telefoniranje 1.000 kuna

Novine Zakona o sigurnosti prometa na cestama donesene su zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama, kažu u MUP-u

Sandro Vrbanus srijeda, 31. srpnja 2019. u 09:22

Već smo u nekoliko navrata izvještavali o povećanju novčanih kazni za najteže prekršaje u prometu. Posljednja informacija o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama govorila je kako je isti prihvaćen u Saboru, te kako će na snagu stupiti nakon objave u Narodnim novinama – a taj dan bit će ovaj četvrtak, 1. kolovoza.

Od sutra će novčane kazne za prometne prekršaje, pogotovo one okarakterizirane kao glavne "ubojice" na cestama biti značajno povećane. Vožnja pod utjecajem alkohola, prevelika brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vožnji najčešći su uzroci teških prometnih nesreća – pa će od sada prijestupnike "koštati" više nego prije.

Korištenje mobitela u vožnji tako će se od sada sankcionirati novčanom kaznom od 1.000 kuna, jednako kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece.

Za druge najteže prekršaje predviđene su kazne od 10 do čak 20 tisuća kuna i postroženje ostalih mjera: zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. Sve ostale detalje o novim kaznama MUP je objedinio na ovom mjestu.

Provjera stanja vozačke dozvole online

S novim Zakonom dolazi i još jedna dobrodošla "digitalizacija". MUP će na svojim web stranicama, naime, na brz i svima dostupan način, temeljem serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, omogućiti provjeru stanja vozačke dozvole. Tako će bilo tko moći provjeriti je li mu dozvola važeća, nevažeća ili ukinuta, koliki je broj negativnih prekršajnih bodova i sve izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ova e-usluga poslužit će onima koji namjeravaju nekome drugome posuditi vozilo, da provjere ima li ta osoba važeću vozačku dozvolu. Novi ZSPC, naime, propisuje kazne i za vlasnike vozila koji vozilo daju na upravljanje drugima, a koji nemaju uvjete za upravljanje istim. Ovim procesom neće se dostavljati niti jedan osobni podatak, kažu iz MUP-a.