Porezna uprava: 0% PDV-a i na solarne kolektore za grijanje vode

Donosimo nove detalje vezane za najavljeno ukidanje PDV-a na usluge isporuke i ugradnje solarnih sustava. Prema Poreznoj upravi, ono će obuhvatiti i fotonaponske i one za solarno grijanje

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. rujna 2022. u 06:00

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u predlaže se da se stopom PDV-a od 0% oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te isporuka i ugradnja solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada, prvoga dana od dana objave toga Zakona u Narodnim novinama. Slijedom ove najave iz Vlade obratili smo se nadležnima za pojašnjenje.

Naime, pod pojmom "solarne ploče" mogu se podrazumijevati i fotonaponski paneli (za proizvodnju električne energije) kao i solarni kolektori za sustave koji proizvode toplinsku energiju (za grijanje vode ili dogrijavanje životnog prostora). Zanimalo nas je hoće li se oslobođenje od plaćanja PDV-a odnositi i na jedne i na druge. U prijedlogu zakona to nigdje nije precizirano, a pod opremom su spomenuti tek kabeli i inverteri, koji su dijelom samo fotonaponskih sustava.

Obuhvaćeni svi solarni sustavi

Iz Porezne uprave potvrdili su nam da se oslobođenje odnosi na sve tipove solarnih ploča. Evo njihovog odgovora:

"Pod pojmom isporuka i ugradanja solarnih ploča podrazumijeva se realizacija projekata izvedbe jednostavnih građevina u smislu zakona kojim se regulira gradnja, a kojim je obuhvaćen i projektni i izvedbeni dio od strane jednog ili više izvođača. Pri tome bi se stopom PDV-a od 0% oporezivala sva potrebna oprema i radovi (uključujući grupu opreme fotonaponski paneli, inverter, baterija (opcionalno), građevinska konstrukcija i kabelski razvod, solarni kolektori, spremnik tople vode, cirkulacijska pumpa i grupa radovi i usluge i to izvođenje radova na montaži, projektiranje i ishođenje dozvola i priključenje na elektroenergetsku distribucijsku mrežu).

Prema tome, isporuka i ugradnja fotonaponskih panela (za proizvodnju električne energije) kao i solarnih ploča za sustave koji proizvode toplinsku energiju (za grijanje vode ili dogrijavanje životnog prostora) oporezivala bi se stopom PDV-a od 0%".

Nema oslobođenja za "uradi sam"

Napominju i kako sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe, kao i isporuka i ugradnja solarnih ploča koja ne podrazumijeva realizaciju projekta izvedbe jednostavne građevine, bila bi i nadalje oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.

Na snazi već od listopada?

Procedura donošenja navedenog Prijedloga zakona u Hrvatskome saboru tek slijedi. Ovisno o tome očekivano stupanje na snagu Zakona je početkom listopada, zaključuju iz Porezne uprave.

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

2 1/2-stazni podni zvučnici

REVEL F35

Sposobnost pružanja performansi dostojnih najzahtjevnijih sustava za zabavu, 35-20,000Hz, 6 Ohma, 90 dB, 30-180W.

15.999 kn 2.123,43 € Kupi

ANC naglavne slušalice

KEF Mu7

Čist, precizan zvuk visoke razlučivosti, intuitivne kontrole na dodir, jasno snimanje glasa, do 40 sati reprodukcije, Bluetooth 5.1.

2.999 kn 398,04 € Kupi