U Kini se preračunali: restrikcije za videoigre ipak neće biti tako stroge

Krajem prosinca u Kini je bila predložena stroža regulativa za maloljetne igrače videoigara. Nakon toga, dionice gaming kompanija potonule su, zbog čega je smijenjen glavni predlagatelj, a prijedlog ublažen

Sandro Vrbanus srijeda, 3. siječnja 2024. u 09:48

U prosincu je u Kini u javnu raspravu bio pušten novi prijedlog pravila, kojima bi se dodatno ograničilo vrijeme koje maloljetni igrači smiju provesti uz videoigre. Uz ograničenje vremena nova pravila namjeravala su ograničiti i količinu novca koju pojedini igrač smije potrošiti na in-app kupovine i ostale dodatke vezane uz digitalne igre. No, tako stroga regulativa, pogotovo ona vezana uz potrošnju, nije dobro "sjela" investitorima u kinesku industriju igara.

U prvim danima nakon objave prijedloga nove regulative, dionice kompanija kao što su Tencent i NetEase počele su značajno gubiti na vrijednosti. Postalo je svima jasno da će, prihvate li se prijedlozi regulatora NPPA, zarade gaming kompanija značajno početi padati te da bi manji priljev novca mogao značajno negativno utjecati na cijelu industriju videoigara.

Smjena odgovornoga

Nije, stoga, prošlo dugo, a vladajući su ublažili prijedlog regulative. Agencija NPPA je objavila da će promijeniti svoja stajališta po pitanju striktnih ograničenja, kako bi uzela u obzir javno mnijenje. Osim najavljene promjene pravila, odmah su brže-bolje izdali i nove dozvole za čak 105 igara, koje su tako postale dostupne igračima u Kini. Taj potez odobravanja većeg od prosječnog broja mjesečno odobrenih igara naišao je na pozitivne reakcije, pa su se dionice spomenutih izdavača počele oporavljati.

Početkom siječnja, pak, dolazi do novog razvoja situacije. Feng Shixin, visoki dužnosnik vladajuće Komunističke partije i čelni čovjek odjela za izdavaštvo i publicitet, smijenjen je s te pozicije. Njega se smatra odgovornim za predložena nova pravila, budući da upravo njegov odjel nadzire rad agencije NPPA.

Reuters je dobio potvrdu iz pet izvora da je riječ o smjeni, koja je rezultat "ubijanja" vrijednosti dionica kineske industrije videoigara, u čemu je vrijednost Tencenta i NetEasea pala za gotovo 80 milijardi dolara. Sudbina novog regulatornog prijedloga nije sasvim poznata, ali je izvjesno da se ograničenja na potrošnju ipak neće uvoditi, barem ne onako kako je to prije samo dva tjedna bilo predloženo.