Vlada RH odbila prijedlog oporbe za reguliranje električnih romobila u prometu

Politička stranka GLAS traži da se hitno regulira vožnja električnih romobila kako bi se spriječile eventualne prometne nesreće, no vladajućima se prijedlog nije dopao

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. ožujka 2020. u 07:00

Politička stranka GLAS (Građansko-liberalni savez) uputila je apel prema Vladi Republike Hrvatske u kojem traži da se izmjenama Zakona o sigurnosti prometa hitno regulira vožnju električnim romobilima. Nakon što je Vlada RH nešto ranije odbila njihove predložene zakonske izmjene, predstavnici stranke ponovili su svoj apel.

"Napravite izmjene zakona što hitnije, dok se nešto ozbiljno ne dogodi”, istaknula je oporbena saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u saboru protekloga četvrtka. Kako bi se spriječile eventualne prometne nesreće, GLAS-ovci su predložili da se kretanje električnih romobila ograniči na područja kojima se mogu kretati biciklisti, umjesto onih na kojima se kreću pješaci, kako je to pitanje regulirano do sada.

No, saborski Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu, u kojem većinu ima vladajuća politička opcija, ovaj je prijedlog oporbe odbio. Bit će stoga zanimljivo vidjeti kako MUP i Vlada planiraju riješiti pitanje električnih romobila.

Prema posljednjim informacijama koje imamo, u MUP-u nisu zadovoljni trenutačnim zakonskim rješenjem i najavili su da će pozornost posvetiti električnim romobilima i sličnim vozilima – "U budućim izmjenama Zakona trebat će preciznije definirati navedena vozila te način i pravila njihovog sudjelovanja u cestovnom prometu", službeni je stav MUP-a.