AMD pokreće prvo ExaFLOPS superračunalo na svijetu

Frontier, superračunalo pogonjeno AMD EPYC procesorima i AMD Instinct akceleratorima, zauzima prvo mjesto na Top500 i Green500 ljestvicama

Matej Markovinović utorak, 31. svibnja 2022. u 06:00

AMD EPYC procesori i AMD Instinct akceleratori pokreću prvo superračunalo koje je ikada probilo ExaFLOPS barijeru. Riječ je, naime, o Frontier sustavu s 1.102 ExaFlOPSA i 62,68 GigaFLOPS po vatu energetske učinkovitosti, koje je kao takvo zauzelo prvo mjesto na Top500 i Green500 ljestvicama najbržih superračunala na svijetu.

Iako su performanse Frontiera same po sebi impresivne, zanimljiva je i činjenica da su one dvostruko veće od drugog najbržeg superračunala, štoviše, veće su i od zbroja sljedećih sedam računala na Top500 ljestvici.

Frontier je sada također najbrži AI sustav na planeti, dajući 6,88 ExaFLOPSA performansi mješovite preciznosti u HPL-AI benchmarku. Sljedeći koraci za Frontier uključuju kontinuirano testiranje i provjeru valjanosti sustava, kako bi se prihvatilo njegovo korištenje u znanstvene svrhe početkom sljedeće godine.

Uz to, Frontier Test and Development (Crusher) sustav, također je zauzeo prvo mjesto na Green500 ljestvici, što znači da je Frontierova arhitektura sada i energetski najučinkovitija arhitektura superračunala na svijetu.

AMD je izdvojio još nekoliko zanimljivih točaka iz Top500 i Green500 ljestvice, koje donosimo u nastavku.

Top500:

  • AMD pokreće dva od tri najbrža superračunala na svijetu – Frontier i LUMI
  • AMD pokreće polovicu od 10 najbržih superračunala
  • Na popisu su 94 AMD sustava, što je porast od 95% u odnosu na prethodnu godinu
  • Više od polovice od 38 novih sustava na Top500 pokreće AMD
  • Prvo pojavljivanje AMD Instinct akceleratora, sa sedam sustava na popisu, što čini ukupno 1.329 ExaFLOPS performansi. To je gotovo jednako 1.337 ExaFLOPS performansi svih ostalih ubrzanih sustava na popisu, zajedno.

Green500:

  • AMD pokreće četiri najučinkovitija računala na svijetu i osam od prvih 10 i 17 od 20 najboljih