Prototip računala Apple-1, koji je zalemio osobno Steve Wozniak, ide na dražbu

U ljeto 1976. godine Steve Jobs i imenjak mu Wozniak sastavili su matičnu ploču svojeg prvog računala i time osigurali prvu veliku narudžbu kompanije koja je danas najveća IT tvrtka u svijetu

Sandro Vrbanus petak, 29. srpnja 2022. u 19:02

Apple Computer A, naziv je prototipa računala iz 1976. godine, koji je postao dio računalne povijesti. Radi se u principu tek o jednoj matičnoj ploči, na koju je osobno Steve Wozniak zalemio čipove i ostale komponente, kako bi, s partnerom Steveom Jobsom, uvjerio trgovca računalima da od njih naruči veću količinu takvih "uradi sam" računala. Trgovac je bio Paul Terrell, vlasnik jednog od prvih informatičkih dućana u svijetu, The Byte Shopa u kalifornijskom mjestu Mountain View. Wozov i Jobsov plan je uspio, Terrell je odlučio uvrstiti Apple-1 u svoju ponudu, a ostalo je povijest – tom narudžbom praktički je komercijalno zaživjela kompanija koju danas znamo kao Apple.

Temeljni dio povijesti Applea

Dugo se mislilo da je ovaj prototip izgubljen, ali je ipak nedavno potvrđeno kako je i dalje "na životu", tj. poznata mu je lokacija, a autentičnost službeno verificirana. Sadašnji vlasnik, koji je ovaj komad hardvera osobno dobio od Steva Jobsa prije 30-ak godina, sada ga želi prodati na aukciji putem kuće RR Auction.

Pogled sprijeda i straga
Pogled sprijeda i straga

Tiskana ploča jednog od prvih računala Apple-1 u povijesti daleko je od savršenog primjerka. Oštećena je, nedostaje jedan cijeli ugao, kao i nekoliko čipova, koji su uklonjeni iz svojih ležišta. Specifičnost koja razlikuje ovaj primjerak od kasnijih, komercijalnih verzija istog računala, jesu narančasti kondenzatori (kasniji modeli koristili su plave kondenzatore drugog proizvođača). Isto tako, natpis Apple Computer A, © 76, označava ovaj primjerak i čini ga autentičnim.

Dokazi autentičnosti: fotografija iz 1976., i detalji konstrukcije
Dokazi autentičnosti: fotografija iz 1976., i detalji konstrukcije

Aukcijska kuća navodi kako je vrlo malo predmeta iz Appleove povijesti poput ovoga, onih koji se smatraju tako rijetkima, povijesnima i dijelom slavne "Appleove garaže" u kojoj je kompanija pokrenuta. Licitacija je otvorena putem njihove web stranice i traje do 19. kolovoza. Trenutačno je postignuta cijena od 407.000 dolara, a očekuje se da će predmet biti prodan po cijeni višoj od 500.000 dolara.

Najskuplje prodano računalo Apple-1 iz sličnog razdoblja, ono je koje je na dražbi u New Yorku 2014. godine prodano za čak 905.000 dolara. Razlika od ovog primjerka je u tome što je to bio možda nešto manje vrijedan komercijalni model, ali je u trenutku aukcije bio u savršenom i funkcionalnom stanju.