Raspberry Pi značajno je jači od legendarnog superračunala Craya-1

Developer i stručnjak za testiranje računalnih sustava, Roy Longbottom, usporedio je performanse minijaturnog Raspberry Pija s nekadašnjim superračunalom Crayom-1

Matej Markovinović četvrtak, 4. siječnja 2024. u 07:10
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Developer i dugogodišnji stručnjak za testiranje računalnih sustava, Roy Longbottom, objavio je izvješće koje uspoređuje superračunalo Cray-1 s modernim i vjerojatno najpoznatijim minijaturnim računalom – Raspberry Pijem.

„Godine 1978., superračunalo Cray-1 koštalo je sedam milijuna dolara, težilo je 4.762 kilograma i imalo je napajanje od 115 kilovata. Bilo je to, bez sumnje, najbrže računalo na svijetu. Nasuprot tome, Raspberry Pi košta oko 70 dolara, teži nekoliko desetaka grama, koristi napajanje od pet vata i više je od 4,5 puta brži od Craya“, navodi Longbottom.

Njegova tvrdnja o 4,5 puta većoj brzini nije bez temelja. Longbottom više od pola stoljeća provodi mjerenja performansi, uključujući razvoj stres testova koje je koristila britanska vlada za testiranje, među ostalom, i Cray-1 računala.

Kako bi usporedio performanse između Raspberry Pija i Craya-1, Longbottom je koristio alate specijalno razvijene za ovakvu vrstu stres testova – Linpack, Whetstone i Livermore. Testirao je Raspberry Pi Model B, uređaj temeljen na jednoj jezgri Arm 1176JZF koja radi na 700 MHz, što je značajan skok u odnosu na Cray-1 čiji je procesor radio na taktu od 80 MHz.

Kada se u testove dodaju novija računala iz linije Raspberry Pi, kao što je, primjerice, Raspberry Pi 400, razlika u performansama značajno je veća. Cjelokupno izvješće o usporedbi performansi, možete pročitati na Longbottomovoj stranici.