Superračunalo Jean Zay koristi fotonski koprocesor

Francuski stroj jedno je od 500 najjačih superračunala u svijetu prema listi Top500, na kojoj prvo mjesto i dalje drži moćni japanski Fugaku

Mladen Smrekar ponedjeljak, 27. prosinca 2021. u 11:27

Francusko superračunalo Jean Zay, jedno od najmoćnijih računala na svijetu, izlistano na popisu Top500, prvo je računalo visokih performansi (HPC) s fotonskim koprocesorom, što znači da prenosi i obrađuje informacije pomoću svjetlosti. 

Hibridno računalastvo

Proboj je napravljen tijekom pilot programa u kojem su sudjelovali francuski sveučilišni spin-off LightOn, koordinator francuskih računalnih centara visokih performansi Grand équipement national de calcul intensif (GENCI) i Institut za razvoj i resurse u intenzivnom znanstvenom računarstvu (IDRIS).

Francusko superračunalo Jean Zay
Francusko superračunalo Jean Zay

"Ovaj pilot program integrira novu računsku tehnologiju unutar jednog od svjetskih superračunala. Zajedno s pojavom kvantnog računalstva, ova svjetska premijera jača naše stajalište da će sljedeći korak nakon exascale superračunala biti hibridno računalstvo", poručio je Igor Carron, suosnivač i izvršni direktor LightOna.

Tehnologija će sada biti ponuđena odabranim korisnicima istraživačke zajednice Jean Zay koji će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci superračunalo koristiti za istraživanje temelja strojnog učenja, diferencijalne privatnosti, analizu satelitskih slika i obradu prirodnog jezika (NLP). Tehnologiju LightOna istraživači uspješno koriste od 2018. godine.

Pet trenutno najjačih superračunala na svijetu
Pet trenutno najjačih superračunala na svijetu

Superračunalo Jean Zay nazvano je u čast francuskog ministra obrazovanja, jednog od osnivača francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), najveće europske institucije tog tipa, pokrenute još 1939. godine. Ovo superračunalo može izvesti 13,9 milijuna milijardi operacija u sekundi i proširuje tradicionalnu upotrebu računalstva visokih performansi na nove namjene za umjetnu inteligenciju.

Najbrže računalo na svijetu

Superračunala su napredovala u posljednjih nekoliko godina. U lipnju 2018. američko ministarstvo energetike objavilo je da posjeduje najnovije i najmoćnije superračunalo na svijetu; njihov Summit je radio pri 200 petaflopsa na maksimalnom kapacitetu, postižući 200 kvadrilijuna izračuna svake sekunde. Time su nadmašili kapacitet kineskog Sunway TaihuLighta od 93 petaflopa i prethodnog američkog rekordera, superračunalo Titan.

Japansko superračunalo Fugaku
Japansko superračunalo Fugaku

Zatim je u lipnju 2020. otkriveno da najveću brzinu ima najnovije japansko superračunalo Fugaku. Bilo je to prvi put u devet godina da japansko superračunalo izbije na vodeće mjesto liste najbržih superračunala na svijetu koju vodi Top500.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi