Superračunalo Jean Zay koristi fotonski koprocesor

Francuski stroj jedno je od 500 najjačih superračunala u svijetu prema listi Top500, na kojoj prvo mjesto i dalje drži moćni japanski Fugaku

Mladen Smrekar ponedjeljak, 27. prosinca 2021. u 11:27

Francusko superračunalo Jean Zay, jedno od najmoćnijih računala na svijetu, izlistano na popisu Top500, prvo je računalo visokih performansi (HPC) s fotonskim koprocesorom, što znači da prenosi i obrađuje informacije pomoću svjetlosti. 

Hibridno računalastvo

Proboj je napravljen tijekom pilot programa u kojem su sudjelovali francuski sveučilišni spin-off LightOn, koordinator francuskih računalnih centara visokih performansi Grand équipement national de calcul intensif (GENCI) i Institut za razvoj i resurse u intenzivnom znanstvenom računarstvu (IDRIS).

Francusko superračunalo Jean Zay
Francusko superračunalo Jean Zay

"Ovaj pilot program integrira novu računsku tehnologiju unutar jednog od svjetskih superračunala. Zajedno s pojavom kvantnog računalstva, ova svjetska premijera jača naše stajalište da će sljedeći korak nakon exascale superračunala biti hibridno računalstvo", poručio je Igor Carron, suosnivač i izvršni direktor LightOna.

Tehnologija će sada biti ponuđena odabranim korisnicima istraživačke zajednice Jean Zay koji će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci superračunalo koristiti za istraživanje temelja strojnog učenja, diferencijalne privatnosti, analizu satelitskih slika i obradu prirodnog jezika (NLP). Tehnologiju LightOna istraživači uspješno koriste od 2018. godine.

Pet trenutno najjačih superračunala na svijetu
Pet trenutno najjačih superračunala na svijetu

Superračunalo Jean Zay nazvano je u čast francuskog ministra obrazovanja, jednog od osnivača francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), najveće europske institucije tog tipa, pokrenute još 1939. godine. Ovo superračunalo može izvesti 13,9 milijuna milijardi operacija u sekundi i proširuje tradicionalnu upotrebu računalstva visokih performansi na nove namjene za umjetnu inteligenciju.

Najbrže računalo na svijetu

Superračunala su napredovala u posljednjih nekoliko godina. U lipnju 2018. američko ministarstvo energetike objavilo je da posjeduje najnovije i najmoćnije superračunalo na svijetu; njihov Summit je radio pri 200 petaflopsa na maksimalnom kapacitetu, postižući 200 kvadrilijuna izračuna svake sekunde. Time su nadmašili kapacitet kineskog Sunway TaihuLighta od 93 petaflopa i prethodnog američkog rekordera, superračunalo Titan.

Japansko superračunalo Fugaku
Japansko superračunalo Fugaku

Zatim je u lipnju 2020. otkriveno da najveću brzinu ima najnovije japansko superračunalo Fugaku. Bilo je to prvi put u devet godina da japansko superračunalo izbije na vodeće mjesto liste najbržih superračunala na svijetu koju vodi Top500.