1MORE Piston Fit BT - Povratak korijenima, s dodatkom bežičnosti

U svojem novom izdanju 1Moreove slušalice Piston Fit BT postale su bežične, a zadržale su sve ostalo čime su privlačile pozornost prije nekoliko godina – uključujući vrlo nisku cijenu

Davor Šuštić nedjelja, 8. prosinca 2019. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvorene, in-ear (obruč iza vrata)
Zvučnički driver 10 mm (dinamički)
Impedancija 32 Ω
Povezivost Bluetooth 5.0 (SBC)
Jamstvo 2 godine

Premda kineski 1MORE u novije doba vežemo uz vrlo kvalitetne žične i bežične slušalice svih oblika i veličina, koje redovito krasi izrazito povoljan omjer uloženog i dobivenog, tvrtka je u svojim začecima mjesto pod suncem tražila prodajom jeftinih in-ear slušalica. Zacijelo najpoznatije među njima zvale su se Piston Fit. U svojem ovogodišnjem, osvježenom izdanju, te su slušalice na kraju naziva dobile dvoslovnu oznaku “BT”, iz čega je smjesta očito da su postale – bežične.

Svojstvo bežičnosti je novo, no većina drugih karakteristika nije se značajnije promijenila. Tu poglavito mislimo na dizajn i konstrukciju te vrlo primamljivu cijenu; originalni, žični Piston Fit prodavao se za malo više od stotinu kuna, a njegov bežični nasljednik iz europskih se trgovina može naručiti za samo dvjestotinjak kuna.

Za taj novac dobivaju se jednostavne in-ear slušalice čija su kućišta načinjena od legure aluminija. Međusobno su magnetski spojiva (zgodno kad ih izvadimo iz ušiju i spustimo na prsa – umjesto da se klatare, slušalice se povezuju jedna za drugu) te otporna na prskanje tekućinom, što znači da će bez pogovora preživjeti jaču kišu i znojenje; govorimo o rejtingu IPX4. Lijeva i desna slušalica povezane su gumiranom žicom, na čijoj se lijevoj i desnoj strani nalaze dva plastična “valjka”. Što se nalazi u lijevom, nismo sasvim sigurni – možda je ovdje radi balansa. Desni na sebi krije kontrole, Micro-USB port za punjenje baterije (zabrtvljen je gumenim vratašcima) i rupicu mikrofona, a u svojoj utrobi bateriju, Bluetooth 5.0 modul i ostalu elektroniku.

Kontrole se teško pritišću, a još je teže naslijepo napipati razliku između tipki Play/Pause i Power
Kontrole se teško pritišću, a još je teže naslijepo napipati razliku između tipki Play/Pause i Power

Kontrole su za standarde ovog proizvođača ispodprosječne – gumenaste, neugodne za pritiskanje i nedovoljno dobro označene da bismo bez gledanja uvijek znali nalazi li nam se prst na tipki Play/Pause (puštanje i pauziranje pjesama, odgovaranje na telefonske pozive, prebačaj na sljedeću i prethodnu pjesmu) ili Power (uključenje i isključenje slušalica, aktivacija Google Assistanta ili Apple Sirija). Jedine tipke koje je lako napipati one su za povećanje i smanjenje glasnoće zvuka.

S druge strane, na bateriju nemamo zamjerki: ovisno o glasnoći, Piston Fit BT ponudit će vam između šest i osam sati muziciranja. Prosječni korisnik ove će slušalice puniti dva do najviše tri puta tjedno – sasvim podnošljivo. Proces punjenja traje samo jedan sat.

Udobnost slušalica je odlična, baš kao i stabilnost u ušima. S obzirom na cijenu, ne čudi da 1MORE ovaj put nije priložio desetak različitih veličina i vrsta ušnih umetaka, već njih samo tri (svi su silikonski), no među njima nismo imali nikakvih problema u pronalasku optimalnog. Piston Fit BT smo, među ostalim, koristili za trčanje i teretanu te je u oba slučaja bilo jasno da su dorasle takvim zadacima.

Stražnje, ravne površine kućišta slušalica magnetski se hvataju jedna za drugu
Stražnje, ravne površine kućišta slušalica magnetski se hvataju jedna za drugu

Ugrađeni Bluetooth 5.0 modul u smislu stabilnosti konekcije pokazao se besprijekornim. Jedini podržani kodek je SBC, ali to ne smatramo problematičnim, zato što kvaliteta zvuka ionako nije na razini gdje bi bilo moguće razaznati razliku između ovog i nekog naprednijeg Bluetooth audiokodeka.

To, međutim, ne znači da 1MORE Piston Fit BT zvuči loše. Ugrađene 10-milimetarske zvučničke jedinice, načinjene od titana, proizvode bas koji ima zadovoljavajući udar i energiju, doduše ne i ekstremnu dubinu, te iznenađujuće dobro reproduciraju mnoge vokale. Slabije se nose s višim dijelom srednjetonskog područja i visokim frekvencijama, gdje nedostaje čistoće i rafiniranosti, tako da instrumenti poput električnih gitara, činela, violina, truba i saksofona prilikom glasnog slušanja zvuče suviše prodorno i “zrnato”, a pojedini vokali sibilantno. Tome se donekle može doskočiti malim smanjenjem glasnoće; spuštanjem glasnoće za jedan ili dva “koraka” od maksimalne, visoke frekvencije mnogo manje umaraju uši.

Sve u svemu, premda nedvojbeno zaostaju za ostatkom tvrtkine ponude bežičnih slušalica, 1MORE Piston Fit BT definitivno vrijede traženih 25 eura.

1MORE Piston Fit BT

  • Uvjerljiva izrada kućišta slušalica
  • Magnetsko fiksiranje slušalica
  • Udobnost i stabilnost u ušima
  • Trajanje baterije
  • Brzo punjenje baterije
  • IPX4 rejting za otpornost na prskanje
  • Stabilnost Bluetooth konekcije
  • Niska cijena
  • Solidna kvaliteta zvuka (s obzirom na cijenu)
  • Neintuitivne kontrole
  • Pomalo naporne visoke frekvencije prilikom glasnog slušanja
Kvaliteta zvuka 6
Izrada 7
Udobnost 10
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 25 eura Prikaži sve cijene Ustupio: 1MORE
Bug 326 siječanj 2020.