Acer Swift Go 14 (SFG14-42-R8H6) - Poslovnjak, umjetnik, igrač

Acerova serija laptopa Swift sve agresivnije se nadmeće s konkurencijom, kako cjenovno, tako i kad su u pitanju kvaliteta i performanse. Najnovije oružje u tvrtkinom arsenalu je Swift Go 14, koji u decentnom kućištu donosi vrlo snažan hardver, i to po vrlo privlačnoj cijeni

Tibor Cecelja četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:00
Specifikacije
Ekran 14" OLED (2.880 x 1.800, 90 Hz)
Procesor AMD Ryzen 5 7640U (6 jezgri)
Grafička kartica AMD Radeon 760M (integrirana)
Memorija 16 GB DDR5 4.800 MHz
SSD 512 GB NVMe PCIe 4.0
Masa 1,25 kg
Dimenzije 322 × 212 × 16 mm
Operacijski sustav Nema
Jamstvo 4 godine
Dojam Ultraprijenosnik koji nudi praktički nenadmašiv omjer uloženog i dobivenog u svom segmentu

Kad je riječ o ultraprijenosnim laptopima, malo koje ime na našem tržištu ima jednaku težinu kao Acer Swift. Dugi niz godina Acer na tržište plasira kvalitetne modele odličnih performansi po povoljnim cijenama. Modeli kao što su Swift 3, vrlo česta su pojava među učenicima i studentima u potrazi za laganim laptopom koji će pratiti njihov tempo, dok je za nešto zahtjevnije korisnike Acer pripremio modele kao što su Swift Go 14.

Da tanko kućište laptopa u ovom cjenovnom razredu može biti vrlo čvrsto, Acer je itekako dokazao Swiftom Go 14
Da tanko kućište laptopa u ovom cjenovnom razredu može biti vrlo čvrsto, Acer je itekako dokazao Swiftom Go 14

Acer je Swiftom Go 14 uspio napraviti ono što mnogima nije pošlo za rukom: dizajnirati laptop čije je kućište debelo (točnije tanko) oko 16 mm, a ima vrlo visoku čvrstoću, koje se ne bi posramili ni mnogo deblji modeli. U ruci Swift Go 14 zaista djeluje gotovo neuništivo, kao da držite aluminijsku ploču, a ne laptop, tako da vjerujemo kako bi ovaj model mogao preživjeti popriličnu torturu prije pokazivanja ikakvih tragova korištenja.

Dizajnerski klasik

Kopiranje je najviši oblik laskanja – tako barem kažu oni koji vole kopirati, što su u svijetu laptopa gotovo svi. Poznato je da glede dizajna svi teže jednom modelu, koji gotovo uvijek postavlja trendove. To je, naravno, Appleov MacBook. Iako Swift Go 14 nije očita kopija MacBooka, te ima vlastiti vizualni identitet, očito je otkud su Acerovi dizajneri crpili inspiraciju. Swift Go 14 atraktivan je uređaj, kod kojeg se osobito ističe vrlo tanki okvir ekrana, koji mu daje vrlo moderan izgled.

OLED ekran ovog modela oduševit će i najzahtjevnije korisnike, kako oštrinom, tako i kvalitetom prikaza
OLED ekran ovog modela oduševit će i najzahtjevnije korisnike, kako oštrinom, tako i kvalitetom prikaza

Kvaliteta ekrana nerijetko je odlučujući faktor za laptope u ovom segmentu. Sav hardver svijeta, najbolja kvaliteta izrade i višednevna autonomija, padaju u vodu ako dio s kojim korisnici obavljaju najviše interakcije kvalitetom nije na potrebnoj razini.

Jedan od rijetkih prigovora koje možemo uputiti Swiftu Go 14 vezan je za njegovu prilično krutu i plitku tipkovnicu
Jedan od rijetkih prigovora koje možemo uputiti Swiftu Go 14 vezan je za njegovu prilično krutu i plitku tipkovnicu

Acer je kod Swifta Go 14 odlučio, ne samo zadovoljiti, već i nadmašiti potrebe većine korisnika, implementacijom prekrasnog OLED ekrana. Na dijagonalu od 14 inča, ovaj ekran smjestio je vrlo visoku razlučivost od 2.880 x 1.800 piksela, što daje impresivnu oštrinu, dok 16:10 omjer stranica daje odličnu preglednost sadržaja. Prikaz boja je odličan, uz dovoljno visoko zasićenje da sadržaj bude vizualno privlačan, no ne u tolikoj mjeri da dobiva neprirodan izgled. To je ekran u čijem korištenju će uživati svi, od uredskih korisnika do fotografa, dizajnera, videomontažera i svih ostalih koji se bave kreativnim radom. Pohvalimo još i frekvenciju osvježavanja od 90 Hz, koja ekranu daje ugodnu fluidnost, kakvom se 60-hercni ekrani ne mogu pohvaliti.

Periferija

Prvi od vrlo rijetkih kamena spoticanja, te ujedno onaj koji nam je najviše zasmetao tijekom testiranja, vezan je za periferiju Swifta Go 14, točnije za njegove zvučnike. Iako tijekom testiranja laptopa tog formata zaista nemamo visoka očekivanja kad je riječ o kvaliteti zvuka, te se zadovoljimo neutralnom zvučnom slikom u kojoj se barem naziru niski tonovi, moramo istaknuti kako je Acer tu podbacio. Jedan od prvih detalja koje smo ugledali na ovom modelu jest DTS logo, koji nam je dao nadu kako ćemo dobiti barem prosječnu kvalitetu zvuka, no u stvarnosti riječ je o paru zvučnika kojima ne bismo bili pretjerano zadovoljni čak ni da su ugrađeni u mobitel. Zvučna slika sastoji se uglavnom od srednjih tonova, uz ponešto visokih, dok niskih tonova nema ni u tragovima. Zvučnicima također nedostaje definicije pri reprodukciji, te zvuk koji dopire iz njih zvuči kao da je prisutna distorzija, čak i pri nižoj glasnoći. Pokušali smo na razne načine ostvariti uhu ugodniju zvučnu sliku, od igranja u aplikaciji DTS Audio Processing, do ručnog podešavanja ekvilizatora, no naši pokušaji nisu urodili plodom.

Što god želite spojiti na svoj Swift Go 14, vjerojatno ćete moći spojiti bez korištenja adaptera, što je sve rjeđa pojava u svijetu tankih laptopa
Što god želite spojiti na svoj Swift Go 14, vjerojatno ćete moći spojiti bez korištenja adaptera, što je sve rjeđa pojava u svijetu tankih laptopa

Drugi, manji kamen spoticanja jest relativno kratak hod tipki i njihova prenaglašena taktilnost, koja može dovesti do zamora prilikom dugotrajnijeg tipkanja.

Brzina i tišina

AMD Ryzen 5 7640U procesor je koji je Acer odabrao za testiranu konfiguracijsku varijantu Swifta Go 14, te moramo reći kako je on pun pogodak. Navedeni procesor nudi šest jezgri i 12 threadova, uz maksimalnu radnu frekvenciju od 4,9 GHz. Iako nije snagator, performansama nimalo ne zaostaje za konkurencijom, te će bez imalo muke obaviti većinu zadataka koje postavite pred njega.

Rezultati testiranja  
Cinebench 2024  
Multi-Core 600
Single-Core 96
PCMark 10  
Extended Score 6.201
Essentials 9.932
Productivity 10.005
Digital Content Creation 7.915
Gaming 5.080
V-ray Benchmark 5.0  
vsamples 8.297
GPU CUDA vpaths 197
3DMark Time Spy Extreme  
Score 1.120
Graphics score 998
CPU Score 3.709
Baterija  
PCMark 10 Modern Office 9 h 34 min

AMD-ove integrirane grafičke kartice poznate su po odličnim performansama, no postale su dodatno impresivne dolaskom grafičkih procesora baziranih na arhitekturi RDNA 3. Među njima upravo je Radeon 760M, integrirana grafička kartica koja nudi impresivne performanse i visoku energetsku učinkovitost. Maksimalna radna frekvencija od čak 2,6 GHz i osam grafičkih jezgri jamče odlične performanse, osobito kad uzmemo u obzir da je riječ o integriranoj grafičkoj kartici. Zadatke, poput manje zahtjevne videomontaže, 2D animacije te 3D modeliranja, ova kartica obavlja bez problema, naravno, pod uvjetom da postavite realna očekivanja.

No ono što će mnoge iznenaditi jest mogućnost te kartice da pokreće zahtjevne igre. Primjerice, Cyberpunk 2077, naslov koji je poznat po visokim hardverskim zahtjevima, uz "Low" postavke kvalitete grafike i FSR upscaling postavljen na "Ultra performance", ova grafička kartica može na 1.920 x 1.200 razlučivosti pokrenuti uz prosječni framerate od 47 sličica u sekundi. Manje zahtjevne naslove ta kartica pokreće uz preko 60 sličica u sekundi, tako da je Acer Swift Go 14 iznenađujuće sposoban laptop za igranje, ako vam ne smeta poigrati se s postavkama kvalitete grafike.

Za tipični uredski te lakši kreativni rad, poput grafičkog dizajna, taj procesor bit će više nego dovoljan, tako da će ciljana publika ovog laptopa bez problema moći obavljati svoje svakodnevne zadatke. Visoka energetska učinkovitost procesora olakšala je posao sustavu hlađenja, tako da on ima prilično nisku radnu buku, a maksimalna temperatura koju je procesor dosegnuo tijekom naše torture, prihvatljivih je 94 °C.

Spreman za prekovremene

Kako biste u svom Swiftu Go 14 mogli uživati što dulje bez traženja utičnice, Acer ga je opremio baterijom kapaciteta 65 Wh. Iako je u ovom segmentu to gotovo prosječni kapacitet baterije, on je i više nego dovoljan za prosječan radni dan većine korisnika, pa čak i za pokoji prekovremeni sat. Uz 50% snage osvjetljenja ekrana, Swift Go 14 izdržao je 9 sati i 34 minute u PCMark Modern Office testu autonomije. To znači da se ne morate bojati da ćete usred radnog vremena morati posezati za strujnim adapterom, naravno, pod uvjetom da svoj Swift Go 14 koristite za uredski rad.

Moderan i jednostavan dizajn svidjet će se mnogima, a osobito poslovnim korisnicima
Moderan i jednostavan dizajn svidjet će se mnogima, a osobito poslovnim korisnicima

Acer Swift Go 14 odličan je ultraprijenosnik, koji će zadovoljiti potrebe čak i zahtjevnijih korisnika. Visoka kvaliteta izrade, vrhunski ekran, odlične performanse i solidna autonomija – zaista je teško tražiti više od modela troznamenkaste cijene.

Acer Swift Go 14 (SFG14-42-R8H6)

  • Kvaliteta izrade
  • Odličan ekran
  • Performanse
  • Autonomija
  • Zvučnici vrlo niske kvalitete
  • Tipkovnica bi mogla biti bolja
Performanse 9
Izrada 10
Ekran 10
Buka 8
Baterija 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 999 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Acer

 

Bug 376 ožujak 2024.